Milanović najranije u četvrtak može dobiti mandat za sastavljanje vlade



ZORAN MILANOVIĆ mogao bi, ukoliko ne bude nikakvih komplikacija, već u četvrtak dobiti mandat za sastavljanje vlade. Tada, naime, ističe rok od 48 sati za ulaganje prigovora na kompletne rezultate izbora, nakon čega oni postaju i službeni.

"Nakon DIP-ove objave rezultata teče rok od 48 sati za prigovor pa još 48 sati za eventualnu žalbu Ustavnom sudu. Oba tijela za odluku imaju 48 sati, nakon čega slijedi dodjela mandata. Naravno, ako prigovora ne bude, onda je to moguće odmah učiniti", objasnio je predsjednik Ivo Josipović daljnju proceduru.

Procedura bi se do vikenda mogla odužiti i ukoliko ne bude prigovora. Naime, ako sastanak Josipovića i Milanovića ne bude moguće upriličiti u četvrtak, sasvim je sigurno da se to neće dogoditi ni u petak, kada predsjednik u Bruxellesu potpisuje pristupni ugovor s Europskom unijom.

Nakon što Milanović od Josipovića dobije mandat, na njemu je da sastavi vladu. Predsjednik, pak, saziva konstituirajuću sjednicu Sabora, na kojoj novoizabrani zastupnici polažu prisegu, te se biraju potpredsjednici i predsjednik Sabora.

Pročitajte više