UHLJEBISTAN

Milanović nije jedini: Ovo su izgovori za razbacivanje našim novcem

Foto/screenshot: Index/Pixsell/Goran Stanzl

PREDSJEDNIK Zoran Milanović danas je održao press konferenciju koju najbolje opisuje riječ "nadrealno".

Na njoj je, naime, pokušao objasniti zbog čega je koristio helikopter MORH-a čak 14 puta u samo dva mjeseca otkako je postao predsjednik. Samo gorivo za te letove porezni obveznici platili su 330.000 kuna.

>> Milanović o korištenju vojnog helikoptera: Da s Hvara na kopno idem luftmadracom?

"Gdje bih išao 14 puta u dva dana? Ja se moram nekoliko puta prebaciti s Hvara na kopno dnevno, kako da to napravim, na luftmadracu?" rekao je Milanović, vjerojatno uvjeren u svoju duhovitost. Upitno je koliko su njegove pošalice smiješne onima koji su iz svojih džepova prisiljeni plaćati njegovu rastrošnost, ali to nije prvi put da vodeći ljudi zemlje svoju rastrošnost opravdavaju debilnim doskočicama poput ove Milanovićeve.

"Urnebesni" Maras: Predsjednik bi se valjda trebao kretati u prvoj zoni ZET-a

Krenimo od najsvježijeg primjera. Kad je Jutarnji list nedavno otkrio Milanovićevu rastrošnost, na Facebooku je to podjednako (ne)duhovitom doskočicom komentirao SDP-ovac Gordan Maras.

"Wow koja vijest....po ovima iz Jutarnjeg predsjednik bi se trebao kretati u prvoj zoni ZET-a", napisao je Maras na Facebooku, vjerojatno posve nesvjestan koliko njegove stupidne doskočice idu na živce onima kojima se otima novac da bi se Milanović vozio vojnim helikopterom i jahtom Hrvatske ratne mornarice.

Jovanović: Hoćete da dođem kočijom u Ministarstvo?

Milanović i Maras nisu jedini SDP-ovci koji su lošim pokušajima humora pokušali opravdati rasipno trošenje našeg novca.

Njegov stranački kolega Željko Jovanović tako je 2014. godine, kad je bio ministar obrazovanja i znanosti, komentirajući nabavu skupog Audija 3.0 TDI Quattro po cijeni od 640.000 kuna poreznih obveznika, novinarima rekao sljedeće: "Hoćete da dođem kočijom u Ministarstvo?"

Sanader: Nisam valjda trebao ići biciklom u Veronu

Daleko od toga da su SDP-ovci usamljeni u demagoškim pokušajima duhovitosti kako bi opravdali vlastitu rastrošnost.

Jedan od najeklatantnijih primjera je onaj Ive Sanadera, bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a, kojem se sada sudi za niz golemih korupcijskih afera.

>> Sanader na optužbe o putu u Veronu: Pa nisam valjda trebao ići biciklom

Sanadera su, podsjetimo, 2006. oporbeni zastupnici u saboru pitali tko je financirao let vladinog zrakoplova kojim je Sanader tog dana otišao u Veronu gdje je uživao u operi.

"Pa nisam valjda trebao ići biciklom", odgovorio je Sanader.

Zašto se radi o debilnim izgovorima?

Zato što se svi ti izgovori temelje na logičkoj pogrešci koja se naziva lažnom dilemom odnosno lažnom dihotomijom. Ukratko, to što je Milanović putovao helikopterom od kopna do Hvara ne znači da je jedina alternativa luftmadrac. To što je Jovanović namjeravao kupiti (pre)skupi Audi za naš novac ne znači da je jedina alternativa kočija. I na kraju, to što je Sanader išao vladinim avionom do Verone na račun poreznih obveznika ne znači da je jedina alternativa bicikl.

Pročitajte više