Milanović: Možda je sad mojim mentorima žao što su stvorili monstruma

Foto: Zvonimir Barišin/Pixsell

Milanović je danas u Ludbregu. Obratio se javnosti.

Predsjednik Republike optužio je suce Ustavnog suda da su prijetnja hrvatskoj demokraciji zbog odluke tog Suda kojom mu je zabranjeno kandidiranje i sudjelovanje u izbornoj kampanji dok obavlja dužnost predsjednika RH.

„Beskrupulozne propalice, glodavaci u sjeni, gangsteri, nekoherentni, nepismeni ..." riječi su kojima je Milanović opisao suce Ustavnog suda.

Tekstualni prijenos:

O Ustavnom sudu

Tko je donio odluku da se ubija demokracija u Hrvatskoj? Znači zabranjuje se govor. To je prijetnja demokraciji, taj Ustavni sud je nekoliko puta već pozivao Hrvatski sabor da riješi problem s izborim jedinicama. Ti tipovi nam se prijete da ako krivo pogledamo, da mogu poništiti izbore. A oni mogu sve, zaista mogu sve, a to će biti prvo što ćemo napraviti u Trećoj republici da to bude nemoguće. Mucavi nekoherentni čovjek može pričat' što želi...  Ti potpuni anonimci, ljudi iz sjene, imaju ogromnu moć, mogu prijetiti političkim strankama da će ih ukinuti i zabraniti, sutra će zabraniti crvenu boju.

Tamo u sjeni ima glodavaca koje treba istjerati van. Hrvatski građani to moraju znati.

Ja vam kažem, s Ingrid Antičević se nisam čuo pet godina, nemam kontakta s ljudima, neki dan se javila Omejec, ona je bila prijateljica jednog političkog lidera, i više od toga. Zbog nje je 1999. mijenjan zakon. Politička priležnica, ta se sad javlja.

Arlović, osobno umočen i interesno zainteresiran, skoro da nema osobe tamo u Ustavnom sudu koja nema odvjetnički ured.

Vi ste prisegnuli pred tim ljudima iz Ustavnog suda?

Ne prepoznajem vas, kakva su to pitanja. Ja bih položio prisegu pred krapinskim pračovjekom, pred crnom slavonskom svinjom, ja sam izabran predsjednik od strane građana... Zašto sam polagao prisegu, pitate. Kad imate takve neprijatelje, igrate lukavo, ne perfidno.

Jeste li prekršili upute Ustavnog suda kad ste rekli da ćete biti premijer?

Te upute se ne odnose na mene. Oni, ta šačica gangstera, meni ne može ništa. Oni su uzeli za taoce jednu političku stranku. Imali ste rektore javnih sveučilišta na skupu HDZ-a, imate parazite koji cijede javni novac... Prozvali su rektoricu riječkog sveučilišta koja nije ni bila tamo i koja ih je nakon toga oprala. Tko god je bio tamo pozabavit ću se njima, to su javna sveučilišta, oni su obični prodani bezveznjaci.

Imamo Andreja Turudića i Ivana Turudića. Da nije bilo toga, ne bi bilo ni ovoga. Ja sam gledao, ali nisam trpio, na prvim izborima 2020. bio sam toliko suzdržan da nisam ni glasao.

Plenković kaže da ćete izgubiti, da će lijeva oporba izgubiti?

Kakva lijeva oporba? Ja sam gradski hrvatski lijevi liberalni političar....Ja sam sad primitivac, tip koji se lažno predstavlja cijelo vrijeme, Matoš je sve kužio.

Moj prethodnik Ivica Račan je nakon Hrvatskog proljeća došao na vlast, taj Račan i svi drugi nikada nakon toga nisu govorili da su ono što nisu, bili su komunisti i dio režima. Isto kao Plenkovići, pa čime su kupili stanove, to su bili režimski miljenici, a on kaže da sam ja primitivac, ja sam njegova zla kob.

Svatko tko je digao ruku za Turudića, za mene je, ne mogu reći neprijatelj, ali kako možeš dići ruku za njega?

Što je tu intimno, što je tu intimno? Želiš biti političar? Moraš prijaviti imovinu, živiš s istospolnim partnerom, moraš prijaviti pa nije tajna. Opet se vraćamo na ono prije 2 mjeseca, žao mi je što je tako ispalo, ali kad prijaviš imovinu, to prestaje biti privatna stvar.

Još o Omejec 

Moji su mentori bili svjetska elita, a ne ona. Možda nisu zadovoljni monstrumom kojega su stvorili, ali bili su moji mentori, ne Omejec. Nisam ja bio njen student.

O BiH

I dalje ću neke stvari trpjeti samo u interesu Hrvata i imam visok prag tolerancije za te mutljaroše.. ali ovo, sad se petlja u hrvatske izbore, zašto Hrvati nisu na zadnjim izborima izborili pravo da biraju svog predstavnika?

Ja sam 2014. mogao otići u Komisiju, mogao sam reći gledajte što sam sve postigao... idem u Bruxelles, plaća je 25 tisuća eura, nisam otišao. Neugodno mi je bilo otići.

Imate li moralno pravo biti ljuti na Plenkovića?

Je l' vi stvarno smišljate ta pitanja? Ovo kao da me HDZ proba izbacit' iz takta. Nekad su mi takve stvari dizale adrenalin... Kakvo moralno pravo? O čemu vi pričate? Imam dužnost, čast i osobnu slobodu. Na kraju, nećemo više.. Jer neće biti dobro. Zora puca, bit će dan.

Uskoro opširnije

Pročitajte više