Milanović: SDP ne želi imati posla sa Sanaderom, a Vlada bi morala dati ostavku!

"SDP NE želi imati posla niti sa Sanaderom, niti s HDZ-om", poručio je Zoran Milanović u obraćanju novinarima povodom odluke Ive Sanadera da aktivira svoj saborski mandat. Milanović kaže kako je Sanaderovo pravo tražiti da se vrati u Sabor, ali "nije siguran da tamo ima bilo kakvog realnog posla".

"Ova Vlada je iscrpila sve svoje potencijale, ako ih je ikada imala. Zemlja je talac unutarnjih sukoba u HDZ-u i to stanje mora prestati. U tom smislu ozbiljno smo razmatrali mogućnost da tražimo glasanje o nepovjerenju Vladi, jer smatramo da dalje više na ovakav način ne može. SDP, ponavljam još jednom, ne želi imati nikakvog posla ni s gospodinom Sanaderom ni s HDZ-om", kaže Milanović.

Milanović je otkrio kako su SDP-ovci na sjednici Predsjedništva stranke jučer razgovarali o upućivanju zahtjeva za izglasavanje nepovjerenja Vladi u Sabor. "Vrlo smo blizu takve odluke u konzultaciji s našim partnerima i mogućim koalicijskim partnerima. Ovo što se danas dogodilo za nas je iznenađenje i vidim da neki u HDZ-u već pokušavaju očajnički zloupotrijebiti tu činjenicu. Ponavljam, s gospodinom Sanaderom niti s HDZ-om ne želimo imati nikakvog posla, nikakvih dogovora, nikakvih kontakata ni danas ni jučer ni sutra", rekao je Milanović.

Na upit što misli da je Sanader ovim htio postići, Milanović je kratko odgovorio: "Ne znam i ne zanima me" te napomenuo: "Bio bih najsretniji da ga nema u Saboru. Puno je važnije kako će se u ovom trenutku postaviti oni koji daju podršku Vladi, dakle HSS i predstavnici manjina, jer ovo nije ugovor, kao što je jučer rekao predsjednik jedne stranke, da oni imaju ugovor. Ovo nije ugovor o ogrjevu za zimu, ovo je ugovor koji jako utječe na sudbinu Hrvatske i oni koji produžuju ovu agoniju, ovaj košmar u kojem se nalazimo, preuzimaju odgovornost i neodgovornost za stanje u kojem se Hrvatska nalazi. Ovo je poruka njima jednako kao i HDZ-u. Za ovu je Vladu najbolje da odstupi, i to odmah."

Sanader okupio ili okuplja dovoljan broj zastupnika za blokadu Sabora

SDP-ov zastupnik Arsen Bauk je kazao da je Sanader očito shvatio da HDZ ima plan da on po treći put za njih dobije izbore, ali smatra kako mu uloga žrtvenog janjeta nije najbolje sjela. Dodao je kako je počeo ultimate fight između HDZ-a i Sanadera.

"Sanader će u Saboru naići na stare prijatelje i stranačke kolege jer su svi oni u Saboru zato što ih je on stavio na listu", kazao je Bauk i dodao kako su svi ministri u Vladi zato što ih je tamo Sanader postavio. "A postavio je i gospođu Kosor na mjesto premijerke", zaključio je Bauk.

Nenad Stazić smatra kako je očito da stojimo pred prijevremenim izborima te da današnji Sanaderov potez samo produbljuje sukobe u HDZ-u. Dodaje kako Sanader ili okuplja ili je okupio dovoljan broj zastupnika HDZ-a kako bi doveo do blokade Sabora, što znači da se ne bi mogao izglasati proračun za iduću godinu.

Pročitajte više