Milanović: Tko prekraja izborne jedinice neka sramoti Hrvatsku pa to objasni svojoj djeci

PREDSJEDNIK SDP-a Zoran Milanović danas nije želio reći tko će biti kriv ako Hrvatska ne završi pregovore s EU u lipnju, ali je i dodao kako zna "tko je kriv za opći nered i bezakonje u Hrvatskoj".

"To je vladajuća stranka i njeni partneri koji je podržavaju. Tko će biti odgovoran zato što pregovori nisu završeni? To je hipotetsko pitanje, ja i dalje vjerujem da ih možemo završiti do kraja šestog mjeseca. Ako tako na našu žalost ne bude, onda ćemo pričati o tome", kazao je nakon Konvencije SDP-a Splitsko-dalmatinske županije Milanović.

"U stanju smo stvoriti pravnu državu, a ne državu nereda"

Predsjednik SDP-a je rekao da smo u kompliciranoj situaciji što se tiče pregovora s EU, jer smo pod nadzorom u Poglavlju 23 koje govori o temeljima sustava. "Ono što mene brine je što na samom kraju pregovora, nakon osam godina vlasti jedne stranke Hrvatska i dalje u području temeljnih prava nije položila ispit. To je loše za Hrvatsku. Želimo da pregovori završe što prije jer mislimo da smo u stanju od Hrvatske stvoriti pravnu državu, a ne državu nereda", kazao je Milanović. Nije želio komentirati najave da Europska komisija priprema izvješće o Hrvatskoj za listopad, što znači da u lipnju nećemo završiti pregovore.

"Ne želim biti zloguki prorok, bit ću optimist. Europska komisija ne zna hoće li pregovori biti završeni uz šestom mjesecu. Pod pretpostavkom da možda neće priprema izvješće za ranu jesen koje se može pretvoriti u nešto drugo ako Hrvatska završi pregovore. Ne želim širiti pesimizam i crne slutnje, vjerujemo da je to moguće", kazao je Milanović te dodao kako oni sa svoje strane rade sve što mogu.

"Prevarom na prevaru"

Žestoko je napao prijedlog HDZ-a o prekrajanju izbornih jedinica u izbornoj godini. "Osnova za prekrajanje izbornih jedinica i to u izbornoj godini su krivotvoreni birački popisi. To u uređenoj pravnoj državi nije moguće, ne smije biti moguće. Osnova za pomicanje  je to što u dvije izborne jedinice u deset godina ima 100.000 novih birača. To je fikcija, farsa. Prevarom na prevaru", rekao je Milanović te dodao da onaj tko misli da je to dopustivo "neka glasa za to i neka se sramoti, neka sramoti Hrvatsku i neka kasnije to objašnjava građanima i svojoj djeci". Milanović je rekao da ne vjeruje da bi HDZ na kraju mogao odustati od tog prijedloga, "jer više ništa ne vjeruje HDZ-u".

Pročitajte više