Milanović Hrvatima u BiH: Mi smo jedno u dvije države. Možda je nekima u RH neugodno

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske/Ana Marija Katić

PREDSJEDNIK Zoran Milanović uručio je danas u Čitluku odličje Trolist Postrojbi za posebne namjene (PPN) Gavran 2 i pri tome najavio nastavak potpore Hrvatima u BiH kako bi ostvarili punu jednakopravnost u toj zemlji s Bošnjacima i Srbima. 

Najprije je Milanović položio vijenac i zapalio svijeću poginulim pripadnicima PPN Gavran 2, a zatim je ulicama Čitluka upriličen mimohod s ratnim zastavama postrojbi Hrvatskoga vijeća obrane. Na prigodnoj svečanosti je Peri Barbariću Pepiju, zapovjedniku postrojbe koja je sudjelovala u operacijama koje su dovele do oslobođenja Hrvatske te potpisivanja mirovnog sporazuma za BiH iz Daytona, uručio odličje kojim je ovu postrojbu odlikovao za ratne zasluge.

"Na vas smo ponosni i zahvalni što ste učinili za slobodu Hrvatske. To nikada neće biti zaboravljeno. Vi ste sudjelovali u operaciji Južnog poteza. Bez tog Južnog poteza, bez HV-a, HVO-a i Armije BiH ne bi bilo Daytona", rekao je Milanović u Čitluku. 

"Jer mi smo jedno u dvije države"

"Nikakav rat nije vođen za ovo odlikovanje. Ovo odlikovanje jest određena vrsta iznimke, postoje pravila i iznimke, a iznimke treba opravdati. Pravilo je da se odlikuju brigade", rekao je predsjednik Milanović u prigodnom obraćanju objasnivši kako se do prije dvije godine brigade nisu odlikovale, ali ne iz pakosti niti iz neznanja.

"Mislim da o hrvatskim brigadama i postrojbama HVO-a moji prethodnici misle isto što i ja. Nije bilo vrijeme, nije bilo drskosti koja je trebala, ali sada je meni lakše. Ja radim nešto što doživljavam kao dug časti prema hrvatskim braniteljima, borcima za slobodu Bosne i Hercegovine, njihove domovine, ali i hrvatske domovine", dodao je.

"Jer mi smo jedno u dvije države. Možda je nekim ljudima u Hrvatskoj neugodno zbog toga, možda se stide, ali ja sam ovdje da vam poručim da smo na vas ponosni i da smo zahvalni za ono što ste dali Hrvatskoj. I da to nikada neće biti zaboravljeno", istaknuo je predsjednik Milanović.

"Sada će predstavnici hrvatskog naroda sami odlučiti s kim će i kako će"

Dodao je kako će se Zagreb nastaviti boriti za jednakopravnost bosanskohercegovačkih Hrvata, ali da se neće miješati u unutarnje stvari BiH i uspostavu novih vlasti na temelju nedavnih općih izbora.

"Sada će predstavnici hrvatskog naroda sami odlučiti s kim će i kako će. Na pola posla smo. Moramo postići da nas se poštuje kao državu", rekao je. 

Izrazio je očekivanje da će se prestati s preglasavanjem Hrvata u BiH te da se oni zadrže u ovoj zemlji. 

"Želim da se ovdje zadržite jer ste vi ponosan i neiskorjenjiv narod. Mi želimo normalan i zdrav suživot sa svojim susjedima i partnerima Srbima i Bošnjacima", dodao je. 

General Rahim Ademi, koji je bio zapovjednik hrvatskih snaga koje su činile postrojbe HV-a i HVO-a posvjedočio je kako je dogovor o vojnoj operaciji Ljeto ‘95. na teritoriju BiH, kojim su srpske snage potpuno okružene te je prethodila Oluji, postignut u kući pokojnog ministra Gojka Šuška u Širokom Brijegu.

Naveo je kako je golemu ulogu u svim tim operacijama imala postrojba PPN Gavran 2 koja je obilježila 29. godišnjicu utemeljenja.  

Pročitajte više

 

Pročitajte više