Milijarder s propalim brodogradilištem sada želi ulagati u Uljanik. Tko je on?

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

PREDSTAVNICI ukrajinske grupacije Smart Holding Vadima Novinskog, bogataša s Forbesove liste milijardera, jučer su posjetili Rijeku i Puli kako bi s upravama Uljanika i 3. maja razgovarali o mogućnostima ulaganja u ta brodogradilišta.

Grupacija Smart Holding ima udjele u brojnim tvrtkama iz različitih sektora, poput metalurgije, rudarstva, poljoprivrede, maloprodaje, a kroz Smart Maritime grupu, osnovanu 2009. godine, upravlja i ukrajinskim brodogradilištima u Khersonu i Nikolajevu.

Brodogradilište u Nikolajevu proglasilo bankrot

No čini se ne baš uspješno. Naime, nikolajevsko brodogradilište Chornomorsky ovog je srpnja moralo uslijed financijskih poteškoća te bezuspješne reorganizacije poslovanja proglasiti bankrot, koji je potvrdio tamošnji sud, piše ukropnews24.com.

Likvidacija tvrtke nastupila je nakon niza poteškoća u neispunjavanju financijskih obaveza, a od 2017. godine brodogradilište je bilo i pod istragom zbog neispunjavanja obaveza prilikom privatizacije.

Novinsky je već i prije pokazivao interes za ulaganja u Hrvatskoj

No prema pisanjima hrvatskih medija čini se da je ukrajinski milijarder još uvijek zainteresiran za poslove u brodogradnji. Naime, predstavnici tvrtke Smart Holding jučer su se našli s ministrom gospodarstva Dankom Horvatom te Ivicom Pirićem, počasnim konzulom Ukrajine i bivšim nogometašem koji je igrao u klubovima ove zemlje.

A to nije prvi put da se u hrvatskim medijima spominju moguća ulaganja drugog najbogatijeg Ukrajinca u Hrvatskoj. 

Prošle godine Novinsky se sastao se s premijerom Andrejem Plenkovićem i razgovarao o mogućnostima ulaganja u brodogradnju, a prije dvije godine spominjala se mogućnost suradnje s hrvatskom brodogradnjom preko Kermas energije Danka Končara, odnosno Brodotrogira.

I ranije je, za vrijeme vlade Ive Sanadera, pokazivao interes za preuzimanje splitske i sisačke željezare. Naime, Novinsky je s milijarderom Rinatom Ahmetovom, koji se obogatio devedesetih u privatizaciji, suvlasnik ukrajinskog metalurškog koncerna Metinvesta. Njegov Smart Holding posjeduje 24 posto udjela u Metinvestu u kojem je zaposleno više od 100 000 ljudi diljem svijeta.

Milijarder s Forbesove liste

Bogatstvo Novinskog procjenjuje se na 1,1 milijardu američkih dolara. Novinsky, porijeklom Rus, poduzetništvom se počeo baviti s lancem punionica Lukoil. Tad su mu partneri bili oligarsi Roman Abramovič, Aleksandar Abramov i Ališer Usmanov. S vremenom se prebacio u Ukrajinu te je počeo kupovati i privatizirati tamošnje metalurške tvrtke koje je 2006. godine ujedinio u Smart Holding. Ukrajinsku putovnicu dobio je od tadašnjeg predsjednika Viktora Janukovića, a za vrijeme njegove vladavine od 2010. do 2013. godine, prema pisanju nekih medija, povećao je svoje bogatstvo s 950 milijuna na 4,4 milijarde dolara. No kad je Janukovič svrgnut s vlasti nakon narančaste revolucije, Novinsky nije bio pogođen tim slijedom događaja te je ponovo izabran u parlament. 

Ipak, sam sebe smatra prvo političarem, a tek onda poslovnim čovjekom. Svoju političku karijeru započeo je 2013. godine upravo u stranci svrgnutog predsjednika Viktora Janukoviča. Dva puta je bio biran u parlament iako je optuživan da je ruski špijun.

Pročitajte više