Milinović dočekao Kolindu u Lici: Bog vam pomogao da vodite našu zemlju

Screenshot: HRT

PREDSJEDNICA RH Kolinda Grabar-Kitarović otvorila je na četiri dana privremeni Ured predsjednice u zgradi Ličko-senjske županije. Preseljenje je svečano obilježeno podizanjem predsjedničke zastave u Gospiću, piše HRT.

Podizanju zastave prisustvovali su, uz predsjednicu, župan Darko Milinović i gospićki gradonačelnik Karlo Starčević. Milinović je izjavio kako je počašćen što je domaćin predsjednici koju je nazvao političarkom koja "ima najveći legitimitet". "Vi niste ovdje naš gost, vi ste naš domaćin. Bog Vam pomogao da vodite našu zemlju u onom smjeru u kojem očekuje narod", poručio je Milinović.

Brojke o nezaposlenosti - krive brojke

Predsjednica Grabar-Kitarović je u pozdravnom govoru, između ostalog, rekla kako brojke o nezaposlenosti varaju te da je iza njih zapravo podatak o odlasku građana iz Hrvatske.

"Brojke o padu nezaposlenosti su krive brojke. One su rezultat odlaska ljudi iz ruralnih krajeva u urbane centre ili u neku drugu državu, a potencijali ovdje su ogromni", kazala je.

"Posjet ovoj županiji počet ćemo jednom od najbitnijih tema za Hrvatsku, a to je reforma obrazovnog sustava kako bismo stvarali samosvjesne mlade ljude koji znaju razmišljati, koji se znaju ponašati kao odgovorni građani i koji su zapošljivi na poslovima dodane vrijednosti", kazala je predsjednica koja je povodom prvog dana nove školske godine posjetila Osnovnu školu Dr. Jure Turića.

Posjetit će gradove i općine

Radi se o devetom preseljenju ureda izvan Zagreba. Preseljenjem u Ličko-senjsku županiju čelnici diplomatskih misija i međunarodnih organizacija koji borave u Hrvatskoj imat će priliku upoznati Ličko-senjsku županiju i njezine mogućnosti, a sve u okviru projekta "Osjeti Hrvatsku".

Predsjednica Grabar-Kitarović će u privremenom uredu održati radne sastanke s predstavnicima iz Ličko-senjske županije, gradonačelnicima i načelnicima općina, susrest će se s gospićko-senjskim biskupom, predstavnicima braniteljskih udruga, dekanicom gospićkog veleučilišta i predstavnicima srpske nacionalne manjine.

Tijekom sljedećih nekoliko dana posjetit će Senj, Otočac, Perušić, Plitvička jezera, Udbinu, Gračac i Lovinac, obići će lokalne tvrtke, a razgovarat će i s građanima i predstavnicima lokalnih vlasti.

Pročitajte više