Milivoj Ašner uhvaćen kako u Klagenfurtu uživa u nogometnom ludilu

NOVINARI britanskog The Suna su na ulicama Klagenfurta u šetnji uhvatili Milivoja Ašnera, hrvatskog državljanina kojega je Centar Simon Wiesenthal optužio za ratni zločin nad Židovima u Drugom svjetskom ratu, a nalazi se i na tjeralici Interpola.

"Iako zauzima četvrto mjesto na listi traženih nacističkih zločinaca, Ašner se bezbrižno druži s navijačima i u kafiću upija ozračje Eura 2008.", piše list. Napominju kako je Ašner optužen za deportaciju stotina Židova, Roma i Srba u logore smrti te da je Austrija odbila njegovo izručenje iz razloga što je za takav proces prestar i prebolestan, Ašner naime ima 95 godina.

Zanimljivo je kako je Index proteklog tjedna doznao da je Ašner navodno teško bolestan te da se nalazi na liječenju izvan Austrije.

"Lokalno stanovništvo vrlo dobro zna tko je on"

Ašner se također nalazi na tjeralici Interpola, kao i na stranicama MUP-a. Tamo stoji kako je Ašner optužen da je od 1941. do 1942. godine u Požegi počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva te da je nalog za tjeralicu izdao Županijski sud u Požegi. Ministarstvo unutarnjih poslova također još moli sve građane da, ukoliko posjeduju bilo kakve informacije, obavijeste najbližu policijsku postaju ili jednostavno nazovu 92.

Dokaz da je Ašner sasvim sposoban i kadar za suđenje list vidi u tome što je bez štapa, lagano, prohodao više od milje, rukom pod ruku sa svojom sadašnjom suprugom Edeltraut. Za Britance, riječ je o sprdnji austrijskog pravosuđa."Stotine policajaca koji su patrolirali ulicama Klagenfurta ignorirali su Ašnera, iako lokalno stanovništvo vrlo dobro zna tko je on, kao i za sve zločine za koje mu se još nije sudilo", piše list ističući kako je Ašner laganim korakom prošao i kroz Ulicu 8. svibnja, Dana pobjede.

Ironično im je i to što su, točno na dan kad su ga fotografirali, austrijski službenici potvrdili svoju odluku da ga zaštite od suđenja. Na njihovu "svjetsku ekskluzivu", kako su istaknuli pokraj fotografije, odmah je reagirao i Jeruzalem, preciznije Centar Simon Wiesenthal.

Austrija - raj za nacističke zločince

"On očito uživa u životu što je bilo uskraćeno stotinama njegovih žrtava. Značajno je da su ga novinari promatrali kako se sretno šeće po gradu dva sata. Austrija je dugo uživala glas 'raja za ratne zločince', a sada su uhvaćeni na djelu. Vrijeme je da naprave ono što se treba napraviti i privedu nacističkog zločinca pravdi", poručio je ravnatelj Centra, Efraim Zuroff. Napominje da je Ašner, ukoliko je sposoban šetati po gradu i pijuckati vino, jednako tako sposoban odgovarati za svoju prošlost.

"On jednostavno ne pokazuje kajanje i na nama je da cijeli slučaj dovedemo pred austrijsku ministricu pravosuđa, Mariu Berger, te zatražimo njegovo trenutno izručenje", uporan je Zuroff.
Novinari The Suna su pronašli i njegov stan, u blizini stadiona gdje živi pod imenom dr. Georg Aschner te ističu kako živi nasuprot Hrvatskog kulturnog centra gdje je većina, pišu, upoznata s njegovim identitetom.

"Nikad nisam nikome učinio zlo"

Promatrali su ga i na dan kad je Hrvatska igrala s Njemačkom, međutim na taj dan Ašner je preskočio svoj svakodnevni ritual šetnje i ostao kod kuće. No, novinari su pronašli nekoliko anonimnih Hrvata koji su rekli što misle o cijeloj situaciji. "Ašner je ljuti patriot i nacionalist. Možda je star, ali njegovi stavovi se nisu promijenili - on želi da Hrvati pobjede u apsolutno svemu", kazao je jedan. Da Ašner navija za Hrvatsku potvrdila je i njegova supruga Edeltraut; "On je veliki navijač hrvatske reprezentacije i gleda sve utakmice", kazala je.

Novinari su sinoć stupili u kontakt s Ašnerom koji im je potvrdio identitet, ali je inzistirao na tome da on nije ratni zločinac. Također je porekao bilo kakvu umiješanost u deportacije Židova, Srba i Roma u koncentracijske logore. "To nije istina, to je smiješno. Nisam imao ništa s tim. Bio sam samo pravosudni službenik, odvjetnik. Nikad nisam nikome učinio nešto nažao", kazao im je.

J.M.
Foto: MUP, The Sun

Pročitajte više