Miljević o aferi Janaf: To su ozbiljna kaznena djela, ali ne i najteža

ODVJETNIK i pravni stručnjak Veljko Miljević rekao je jutros u emisiji U mreži Prvog na Hrvatskom radiju, komentirajući najnoviju korupcijsku aferu, da će predmet biti težak, kao i da se radi o ozbiljnim kaznenim djelima, ali ne i najtežima po kvalifikaciji.

Jučer je cijeli dan trajala policijska akcija oko malverzacija u tvrtki Janaf. Privedeno je deset osoba, među kojima i šef Janafa Dragan Kovačević. U centru priče nalazi se HDZ-ovac Krešo Petek, osnivač i suvlasnik tvrtke Elektrocentar Petek iz Ivanić-Grada, kojeg se sumnjiči da je šefu Janafa dao skoro dva milijuna kuna mita kako bi njegovoj tvrtki sredio unosne poslove s Janafom. Još jedan HDZ-ovac, velikogorički gradonačelnik i saborski zastupnik Dražen Barišić, te SDP-ov saborski zastupnik i gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić obuhvaćeni su istragom zbog namještanja natječaja i primanja mita od Peteka.

Miljević je rekao da se vidi da se radi o važnom predmetu, koji će biti i težak.

"Uvijek se među tim koruptivnim stvarima najviše spominje taj odnos privatnog i državnog ili javnog sektora. I on je opasan u toj sferi obavljanja velikih radova, nabave i tako dalje, gdje imate izuzetke od javne nabave, i uvijek su tu pogovori da se tu vrti novac koji nije dozvoljeno da se vrti", rekao je Miljević.

Dodao je da su pretrage trajale cijeli dan, čega se nagledao u životu.

"To je spektakl i onda građani koji ne znaju da je to uobičajena, rutinska procedura vele: 'U, ovo je nešto strašno.' Ne znamo mi to u ovom momentu. Djela koja su nabrojana, o kojima se radi, jesu ozbiljna kaznena djela, ali već tu, po kvalifikaciji, to nisu najteža kaznena djela", rekao je Miljević.

"Problemi počinju od dizanja optužnice"

Miljević je rekao da osim rijetkih izuzetaka, a to je istraga s Ivicom Todorićem koja je, kako je rekao, trajala neuobičajeno dugo, u većini predmeta istraga završava u zakonskim rokovima.

"Nije problem u trajanju takvih postupaka u istrazi kod USKOK-a ili općenito kod DORH-a. Problemi počinju od dizanja optužnice. Tu je zakon previše pogodovao", rekao je Miljević.

Naglasio je da je ono što je upropastilo dobar dio pravosuđa od 1. srpnja 2009. godine, kad je na snagu stupio novi Zakon o kaznenom postupku - golema masa papira.

"Tu treba DORH napraviti jednu prekretnicu", poručio je Miljević.

Naglasio je važnost dokumenata i vještaka.

"Imate papire, angažirajte stručne ljude, 80 posto toga ćete utvrditi", poručio je Miljević.
 

Pročitajte više