Milo Đukanović: Za sudjelovanje u duhanskoj mafiji me optužuju shizofreničari



CRNOGORSKI premijer Milo Đukanović jučer je u obraćanju medijima odbacio sve optužbe svog kuma i bivšeg suradnika Ratka Kneževića. Optužbe je nazvao “budalastim trivijalijama balkanskih nesretnika, koji su pronašli način da u danom trenutku privuku svjetla javnosti prema svojim bezvrijednim osobama”.

Ratko Knežević optužio je Đukanovića i Stanka Subotića Caneta za umiješanost u ubojstvo Ive Pukanića, organiziranje "duhanske mafije", kao i veći broj drugih ubojstava. Đukanović je rekao kako je dugo mislio da su ga Knežević i "njegovo društvo zamijenili s nekim”.

“Čini mi se da to poznaje i psihologija, da čovjek koji je pod stalnim stresom može tako zamijeniti ne samo događanja i ljude, nego nesretno povezati događaje i ljude. Naravno, odavno ne mislim da je to u pitanju”, rekao je Đukanović.

Čega se pametni stide, budale se ponose

Ukoliko se ozbiljno pristupi tom pitanju, dolazi se do zaključka da je riječ o ljudima koji "nakon prvih kontakata s trećerazrednim obavještajnim činovnicima, pomisle da su baš oni odabrani za veliku misiju da promjene matične tijekove povijesti”. Treba se sjetiti javnih priopćenja "nekih od tih ljudi, nakon 2001. godine, kada su govorili da iza njihove misije stoje tri velike europske obavještajne službe i dvije regionalne”, rekao je premijer.

“Ono čega bi se pošten čovjek stidio, barabe se time ponose. Naravno, oni su u te angažmane ušli prije svega vođeni financijskim interesom. Njihov interes je nastaviti baviti se medijskim i drugim reketima, tako što će preko medija čiji su vlasnici ili pokrovitelji raspisivali lažne optužnice protiv ljudi od kojih misle da mogu iznuditi reket”, objasnio je premijer.

"Shizofrene osobnosti"

Đukanović je, u svom vrlo slikovitom obraćanju medijima, naveo i drugi motiv navodnog napada na njega, koji se, kako kaže, u međuvremenu rodio “u shizofrenim osobnostima”. “To je da bi oni mogli biti alternativa u određenim državama. Mislim da je ovdje zaista posrijedi ozbiljna zabluda, u osnovi marginalnih, bezvrijednih, nedokazanih ljudi, tipičnih nesretnih Balkanaca, koji misle da bi na ovaj način, sebi mogli dati veću važnost nego što je imaju, koji ne shvaćaju da su samo zapravo igračke, potrošna roba u rukama nekih drugih struktura, koji onako vole s vremena na vrijeme, preko takvih ljudi, testirati stabilnost određenih balkanskih društava. Njihova nevolja je što kada shvate to, onda su uglavnom već na smetlištu,” rekao je Đukanović.

Najavio je i kako će pokrenuti proces protiv talijanskog tužitelja koji ga optužuje za organiziranje duhanske mafije, ali nije rekao i kada bi to mogao učiniti i koliko novaca namjerava tražiti za odštetu.


Proces protiv talijanskog tužitelja

"Namjeravam, u nekom trenutku, a pažljivo ću odmjeriti koji je to trenutak, zaštititi svoj integritet pred tim istim pravosuđem, koje je dozvolilo da se jednom neodgovornom aktivnošću ugrožava moj osobni integritet i važnost jedne državne funkcije u susjednoj državi. Ako se nisam pozvao na imunitet, a ako tužitelju u danom trenutku imunitet posluži kao izlaz za nuždu iz jedne neugodne okolnosti da je desetak godina bez ikakvog argumenta i bez pravnih osnova vodio istragu, onda smatram da je sud dužan na izvjestan način nadoknaditi štetu onome tko je bio predmet potpuno neosnovanog istraživanja”, kaže Đukanović.

Također, Đukanović je jučer dao drukčiju verziju svog odnosa s Kneževićem. Njega je, ispričao je, Knežević zvao da mu bude svjedok na vjenčanju, a to se "po starom crnogorskom običaju", ne odbija. "Očigledno, gospodin Knežević je danas u problemu, jer je tek u međuvremenu shvatio, u što sam se ja izrodio. Da sam u međuvremenu postao vrlo nestašan, zločest i da mi je hobi ubijati ljude,” rekao je Đukanović u šali.

Pročitajte više