Milošević odbija kontakt s braniteljem po službenoj dužnosti

BIVŠI jugoslavenski predsjednik Slobodan Milošević odbija razgovarati sa Stevenom Kayom, kojeg mu je Haški sud (ICTY) prošloga tjedna postavio za branitelja po službenoj dužnosti, saznaje se u ponedjeljak iz izvora Haškog suda.

Kay, koji bi u utorak trebao ispitivati prvog svjedoka obrane na suđenju Miloševiću, proteklih je dana tražio razgovor s optuženim ali je on to odbio, navode izvori.

Njegov pravni savjetnik Zdenko Tomanović, potvrdio je da Milošević koji se od početka procesa brani sam, ne želi surađivati s braniteljima po službenoj dužnosti, Kayom i Gillian Higgins.

"Milošević ne namjerava surađivati s odvjetnicima Kay i Higgins, koji su ga pristali zastupati mimo njegove volje", kazao je Tomanović dodajući kako oni nisu sudjelovali u pripremanju obrane niti su razgovarali sa svjedocima.

Također je rekao da se Milošević neće žaliti na odluku o braniteljima, koju je u sudnici nazvao "skandaloznom", jer u znak nepriznavanja ICTY-a ne piše podneske.

Nakon što je prošloga tjedna, poslije četveromjesečnog odgađanja, počeo dokazni postupak obrane, u sudnici bi se ovoga tjedna trebali pojaviti prvi svjedoci obrane čije će ispitivanje, po odluci suda, voditi postavljeni branitelji, dok je Miloševiću namijenjena sekundarna uloga.

On će "svoje" svjedoke moći ispitati tek nakon branitelja i to ako suci to ocjene potrebnim.

Braniteljima je preporučeno da se s njim savjetuju, ali im je ostavljana autonomija u vođenju dokaznog postupka, izboru i ispitivanju svjedoka, te zahtjevima prema da sudskom vijeću.

U proteklih dvije i pol godine suđenje je zbog Miloševićeve bolesti prekidano 14 puta, pa su mu, na preporuku kardiologa, suci prošloga tjedna imenovali branitelje, navodeći kako žele osigurati dovršetak procesa u razumnom roku.

Koliko će ta mjera ustinu poslužiti tom cilju, moći će se procjeniti nakon sutrašnjeg dana, kada bi pred suce trebao izaći prvi od više od 1.300 svjedoka, koliko ih je sudu najavio Milošević.

Iako su Tomanović i drugi savjetnici spominjali brojna zvučnija imena, na klupu za svjedoke prva će, prema neslužbnim najavama, sjesti umirovljena profesorica međunarodnog prava iz Beograda, Smilja Avramov.

Ona je 90-ih bila suradnica optuženog i vjerna zagovornica njegove politike a sada je članica Međunarodnog odbora za obranu Miloševića, koji je nedavno pozvao UN da mu i dalje omogući da sam vodi svoju obranu.

Miloševiću je za iznošenje obrane odobreno 150 radnih dana, a suđenje se zbog njegovog lošeg zdravlja odvija tri dana tjedno.

(Hina) xdh ymaš

Pročitajte više