Milošević odlazi u "ladanjski zatvor" kod Moskve

BALKANSKOM krvniku će, prema dobro obaviještenim izvorima, biti odobren odlazak na liječenje u Moskvu, a zauzvrat će pristati da se haaško suđenje nastavi u njegovoj odsutnosti.

Ruska vlada već je dala garancije za Miloševićevo liječenje, a pregovori sa haaškim sudom, kojim bi se njegove dužnosnike uvjerilo da puste Slobu u "majčicu Rusiju", bili su teški i trajali su dva mjeseca, navode isti izvori.

Glavni čovjek operacije Miloševićevog prebacivanja u Moskvu je njegov brat Borislav, koji je zahvaljujući odlični vezama sa vrhom ruskih tajnih službi, ishodio potrebna jamstva zahvaljujući kojima bi teško bolesni Slobo izdržavanje kazne, ali po svemu sudeći i posljednje dane života, proveo u okolici Moskve

Prdstavnici Suda nisu baš najsretniji sa ovakvim razvojem događaja, ali su svjesni da proces protiv Miloševića, sa dokazima koje je sakupila Carla del Ponte, ušao u slijepu ulicu i kazna koja bi mu na osnovu toga mogla biti izrečena nikako ne bi bila razmjerna njegovoj krivnji.

Druga mogućnost, koja se odgovornima u Tribunalu još manje sviđa, je da Milošević niti ne dočeka kraj suđenja. "Mučeničku smrt" ne bi dočekao zato što bi se zagrcnuo komadom torte, kao nekidan kada je na proslavi rođendana u ćelijama viđen kakao se sladi komadom koača, već zbog ozbiljnih problema sa srcem i krvnim tlakom.

Milošević je prema nekim informacijama već pristao da se suđenje, pa i izricanje presude, održi u njegovoj odsutnosti. Već je prije poželio liječenje u klinici "Bakulin", gdje bi suosjećanji liječnici uvidjeli da je zbog njegovog stanja potrebno dugo liječenje. Zbog toga bi se od Miloševića tražilo da pristane na suđenje po ubrzanom postupku.

Nakon više od četiri godine suđenja to bi bitno ubrzalo kraj postupka, a presudu bi Milošević dočekao u Moskvi, gdje bi nastavio služiti kaznu.

Naravno, da nema ni govora o tamnovanju u jednom od kazamata kao što su oni koje su širom Bosne, Hrvatske i Kosova podigli njegovi štovatelji; Milošević bi kaznu izdržavao u luksuznoj ladanjskoj kući - ruskoj "dači".

Dane bi mu kratila njegova vjerna družica Mira, tako da bi po udobnosti smještaja nadmašio još jednu ideologinju srpskog genocida -  Biljanu Plavšić.

Ona kaznu za zločine protiv čovječnosti izdržava u švedskom "zatvoru" Hinseberg koji se nalazi u sklopu dvorca, a na raspolaganju su joj solarij, kozmetičar i jahanje na konjima.

Z.A.

Pročitajte više