MILOŠEVIĆ POKUŠAVAO OSPORITI TVRDNJE SVJEDOKA DERONJIĆA O

Bivši jugoslavenski predsjednik Slobodan Milošević pokušao je u četvrtak, u protuispitivanju, osporiti glavne tvrdnje svjedoka tužiteljstva Miroslava Deronjića koji je posvjedočio da je nalog da se pobiju svi zatočeni muškarci iz Srebrenice u srpnju 1995. godine stigao iz vrha Republike Srpske, uključivši tadašnjeg predsjednika RS Radovana Karadžića.

"Ideja da se ti ljudi pobiju je bila suluda, zato mi zvuči nevjerovatno da je Karadžić to mogao reći", rekao je Milošević unakrsno ispitujući Deronjića, koji je i sam haški optuženik.

Deronjić je priznao krivnju za progon muslimanskog stanovništva počinjen tijekom rata u BiH 1992. godine. Tada je, kao predsjednik srpskog kriznog stožera u Bratuncu u istočnoj Bosni, naredio napad srpskih snaga na selo Glogova u kojem je ubijeno 65 muslimanskih civila.

Deronjić, koji je počeo svjedočiti u srijedu, na suđenju je ostao pri tome da mu je Karadžić 9. srpnja 1995. na Palama kazao kako svi muškarci iz Srebrenice moraju biti likvidirani, kao i da mu je 13. srpnja najavio dolazak u Bratunac osobe s uputstvima za postupanje sa zarobljenicima. Ubrzo nakon toga u Bratunac je stigao tadašnji načelnik za sigurnost Glavnog štaba VRS pukovnik Ljubiša Beara koji je organizirao prebacivanje zarobljenika u Zvornik i njihovu likvidaciju, kazao je Deronjić.

Posvjedočio je i kako je izvijestio Karadžića da mu je Beara prenio kako ima naređenje "s vrha" da se svi zarobljenici iz Srebrenice pobiju na što je Karadžić odgovorio da su "ti vojnici - svi budale". Svjedok je to shvatio kao komentar koji se odnosio na Bearino indiskretno ponašanje.

Deronjić je posvjedočio i kako je 14. srpnja 1995. obavijestio Karadžića na Palama da su srpske snage dan ranije pobile više stotina muslimanskih zarobljenika iz Srebrenice u selu Kravica.

Milošević je tijekom protuispitivanja kao dokaz uveo naredbu generala VRS Zdravka Tolimira od 9. srpnja 1995. kojom je, pozivajući se na Karadžića, naredio svojim snagama da jamče sigurnost srebreničkim civilima i pripadnicima UNPROFOR-a i da poštuju Ženevske konvencije.

Deronjić je rekao kako nije čuo za takvu naredbu.

Milošević je optužen za genocid u BiH, počinjen i pokoljem 7.000 srebreničkih muslimana u srpnju 1995. godine.

(Hina) ps rt

Pročitajte više