Mimica: Pola posla oko upitnika Europske komisije gotovo

NAKON što su sva tijela državne uprave dostavila svoje odgovore na upitnik Europske komisije, Vladine koordinacije u utorak su razmatrale dvije skupine pitanja iz upitnika pitanja vezana za političke kriterije i 29 pitanja koja određuju buduću politiku hrvatske Vlade, izjavio je u utorak nakon zajedničke sjednice sve tri Vladine koordinacije ministar europskih integracija Neven Mimica.

"Iza nas je mjesec i pol dana i prvi krug posla je završen - svi traženi odgovori državnih tijela su došli u MEI, a pred nama je posao utvrđivanja konačnog teksta odgovora", rekao je Mimica novinarima u Banskim dvorima.

Odgovori na pitanja sadržani su na više od 1.300 stranica, a tomu treba dodati i više od 4.000 stranica priloga.

Mimica ističe da se 29 pitanja o kojima se u utorak razgovaralo odnose se na to što Hrvatska hoće i želi biti, što, kako je kazao, traži i političke stavove i opredjeljenja. Riječ je o pitanjima kao što su npr. koji su glavni izazovi buduće ekonomske politike, kako Vlada namjerava definirati politiku regionalnog razvoja, politiku teritorijalnog ustroja, ili pitanja vezana za industrijsku politiku i poticanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva.

Mimica kaže da su nadležni resori ponudili odgovore i na tih 29 pitanja, ali su to ipak učinili prilično parcijalno, pa se raspravljalo kako organizirati i međuresorsku suradnju da bi se odgovorilo na ta pitanja. Pri tome je Vladinoj Koordinaciji za gospodarstvo ostavljeno da definira kakva je međuresorska suradnja potrebna, koje bi stručnjake trebalo angažirati i u kojem bi smjeru trebali ići odgovori, rekao je.

Mimica je izvijestio da je u utorak ocijenjeno da je paket odgovora na političke kriterije, oko 300 stranica odgovora, dobro učinjen.

Politička pitanja obuhvaćaju tri poznata politička pitanja - suradnja s Haškim sudom, povratak izbjeglica, reforma pravosuđa, kao i pitanja vezana za manjinska prava, vladavinu prava, ustroj državne uprave i slično.

Mimica ističe da se u ponuđenoj varijanti odgovora na pitanja o suradnji s Haškim sudom ponavlja činjenica i opredjeljenje Vlade za suradnjom. U odgovoru se objašnjavaju postupci u dosadašnjoj suradnji vezani i za pravnu, pa i zdravstvenu dimenziju te suradnje kao što je to bilo u slučaju Bobetko, govori i o tome što je do sada učinjeno u pogledu uručivanja haške optužnice protiv generala Ante Gotovine, rekao je.

Vladi bi cijeli komplet odgovora trebao biti dostavljen do 26. rujna, a prvu verifikaciju odgovora Vlada bi trebala obaviti 2. listopada. Mimica se nada da bi to bila i posljednja verifikacija, ali ako nešto bude trebalo i popraviti to se može učiniti do 15. listopada do kada bi odgovore trebalo dostaviti Bruxellesu.

Odgovori na pitanja iz upitnika bit će temelj za izradu mišljenja Europske komisije o zahtjevu Hrvatske za članstvo u EU.

Mimica očekuje da će mišljenje Europske komisije biti gotovo u travnju iduće godine, što znači nakon izbora i u mandatu nove Vlade.

Odgovori na upitnik u velikoj će mjeri biti i temelj za hrvatski pregovarački tim u procesu pregovaranja, a formiranje toga tima, kaže Mimica, najvjerojatnije će se ostaviti za postizborno vrijeme, za novu Vladu.

Pročitajte više