Mimica: Proširenje EU 2004. ne znači za RH i manji priljev investicija

PREDSTOJEĆE proširenje Europske unije na 10 novih članica neće Hrvatskoj donijeti značajnijih poteškoća u priljevu stranih investicija, ali bi moglo negativno utjecati na poljoprivredu, izjavio je u četvrtak u Bruxellesu hrvatski ministar za europske intetracije Neven Mimica.

"Predstojeće proširenje EU-a neće Hrvatskoj donijeti značajnije poteškoće u području gospodarstva ili u priljevu stranih investicija, jer je njezin stupanj razvoja jedanak onome u većini pristupajućih zemalja, a to se odnosi i na razinu pripremljenosti državne uprave", rekao je Mimica na konferenciji za novinare.

Ministar Mimica sudjeluje u Bruxellesu na okruglom stolu na temu investicija u jugoistočnoj Europi. Konferenciju pod naslovom "Investirajte na Balkan" organizirali su njemačka Zaklada Konrad Adenauer, organizacija Prijatelji Europe, Institut za demokraciju Constantin Karamanlis, zatim tvrtke Coca Cola i Standard and Poors, a uz potporu Pakta o stabilnosti u jugoistočnoj Europi.

"Proširenje bi moglo imati negativni učinak na hrvatsku poljoprivredu i njezinu konkurentnost, jer će pristupajuće zemlje početi dobivati značajna sredstva iz proračuna EU-a",rekao je Mimica.

Na konferenciji sudjeluju predstavnici vlada i pojedinih tvrtki iz zemalja jugoistočne Europe, predstavnici Europske komisije, Parlamenta, Svjetske banke te Europske banke za obnovu i razvoj.

Zamjenik guvernera Narodne banke Hrvatske Boris Vujčić održao je izlaganje na temu "Jugoistočna Europa i trgovački potencijal Hrvatske".

(Hina) sv rt

Pročitajte više