Minimalna alimentacija za predškolsko dijete trebala bi biti 1.440, a za školarca 1.600 kuna

HRVATSKI sudovi će ubuduće kod određivanja visine iznosa za uzdržavanje djeteta voditi računa da je za prosječne potrebe djeteta predškolskog uzrasta mjesečno potrebno 1.440 kuna, a školskog uzrasta 1.600 kuna.

To su minimalni iznosi potrebni za podmirenje prosječnih mjesečnih potreba djeteta koje je ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt objavila, a trebali bi služiti kao smjernice sudovima kod donošenja presuda o visini alimentacije.

Ministarstvo pravosuđa danas je priopćilo da je ministrica prije tri dana potpisala odluku kojom se objavljuju podaci o prosječnim potrebama djeteta s obzirom na troškove života. Prema nedavno usvojenom Obiteljskom zakonu ministrica pravosuđa obavezna je jednom godišnje, najkasnije do 1. travnja tekuće godine, objaviti podatke o prosječnim potrebama djeteta s obzirom na troškove života.

Iznosi koji su objavljeni su osnovni, a potrebe djeteta mogu se utvrditi i u povećanom iznosu ako je to u skladu s povećanim materijalnim mogućnostima pojedinog roditelja, ističu u Ministarstvu pravosuđa.

Iznosi potrebni za podmirenje osnovnih potreba djeteta do sada se nisu izračunavali, pa su o tome samostalno odlučivali suci, što je dovelo do neujednačene sudske prakse.

Pročitajte više