Butković objasnio kako će funkcionirati novi sustav naplate cestarine

Foto: PIXSELL/Slaven Branislav Babic

MINISTAR mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković govorio je u studiju N1 televizije o novom sustavu naplate cestarine. Kaže da to možemo očekivati već iduće godine.

"Mi smo ove godine imali povijesno naplaćenu cestarinu na našim autocestama, preko tri milijarde kuna, to nikad nismo imali. U tom smislu idemo u implementaciju novog sustava naplate cestarine koji će biti beskontaktni", rekao je Butković.

"Neće biti rampi, imat ćete poseban račun"

Taj se sustav može očekivati već iduće godine. "Cilj je da bude 1.1. 2024. godine. Ranije ne može biti", rekao je Butković dodavši da će cijeli sustav koštati 500 milijuna kuna.

"Neće biti rampi, imat ćete poseban račun na kojem ćete imati posebna sredstva koja će se skidati ulaskom i izlaskom s autoceste. Više nema rampi, nema gužvi i cilj je povećati promet na autocestama. To je vid elektroničke vinjete, vidite da se klasične vinjete napuštaju", rekao je Butković.

Bez naplate na Rupi i Bregani?

No prije toga Butković je rekao da se razmišlja i o novim modelima na Bregani i Rupi. Jedna od opcija je ukidanje naplate, rekao je ministar.

"Ali, pričekajmo, imamo još nekoliko varijanti", dodao je.

Pročitajte više