Ministar Čobanković sa stočarima Požeštine

Ministar poljoprivrede Petar Čobanković ocijenio je danas da nije poticaj taj koji će određivati hoće li stočari biti profitabilni ili ne, nego realne cijene. L

U razgovoru sa stočarima tijekom današnjeg posjeta Požeštini Čobanković je rekao kako može prihvatiti da postoji određeno nezadovoljstvo stočara, no da je siguran kako bi se velik dio proizvođača i odrekao poticaja ako bi im netko garantirao ovakve cijene kakve su sada.

"Ove smo godine stvorili mogućnost da je cijena stoke od svinja do goveda praktično takva da ne treba biti poticaja, jer su cijene, realno gledajući, danas dvostruko veće nego lani", rekao je Čobanković, koji je u posjet stočarima došao na poziv Udruge uzgajivača simentalskog goveda Požeštine.

U razgovoru s ministrom stočari su iskazali nezadovoljstvo sporošću rješavanja vlasničkih odnosa nad državnim zemljištem. No ministar je ustvrdio da problem nije u njegovu ministarstvu, nego u lokalnim sredinama koje bi morale biti učinkovitije.

Ministar Čobanković predstavio je svojim domaćinima program razvoja govedarske proizvodnje u Hrvatskoj, koji je sinoć prihvatila Vlada.

Operativni program, rekao je, primjenjivat će se sve do 2008. godine, a osigurat će uvjete za uspostavu učinkovitije govedarske proizvodnje na obiteljskim gospodarstvima te povećati konkurentnost naših proizvođača u približavanju Europskoj uniji. Za taj program u državnome proračunu iduće će godine biti osiguran novac.

Operativni program trebao bi omogućiti podizanje 1200 novih mliječnih farmi, adaptaciju šest tisuća postojećih te gotovo 230 novih farmi proizvodnog sustava krava-tele, rekao je ministar poljoprivrede.

Za provedbu programa osigurana je direktna kreditna linija Hrvatske banke za obnovu i razvitak, a prvi put u poljoprivrednoj proizvodnji jamstvo za povrat kredita osiguravat će agencija za malo gospodarstvo - HAMAG u vrijednosti do 50 posto kreditnog zaduženja, kazao je ministar Čobanković.

Kroz realizaciju operativnog programa te model investicijskih potpora, kako je zaključio Čobanković, bit će omogućeno i pokretanje tržišta za rasplodni materijal u govedarstvu, odnosno smanjit će se potreba za uvozom, a upravo je to ono što domaće stočare najviše muči.

Nakon obilaska obiteljskih imanja najvećih proizvođača mlijeka u čaglinskom i pleterničkom kraju održan je i okrugli stol u Pleternici na kojemu su članovi udruge uzgajivača simentalskog goveda ministra upoznali s radom svoje udruge te problemima u govedarstvu.

(Hina) xvreb yjn

Pročitajte više