Ministar financija Citu trebao bi postati novi premijer Rumunjske

Foto: EPA

MINISTAR financija Florin Citu trebao bi postati novi premijer Rumunjske, tri tjedna nakon parlamentarnih izbora, ako ga potvrdi parlament, što je u utorak službeno predložio predsjednik države.

Predsjednik Klaus Iohannis prijedlog je uputio parlamentu pošto su tri proeuropske stranke desnog centra sklopile u ponedjeljak sporazum o formiranju nove vlade koju će voditi dosadašnji ministar financija nakon izbora održanih 6. prosinca.

„Siguran sam da će to biti stabilna vlada ... posvećena interesima građana”, rekao je 48-godišnji Citu, ekonomist po zanimanju, koji je doktorirao u SAD-u.

Novu vladu očekuju brojni izazovi – početak cijepljenja protiv koronavirusa, usvajanje proračuna za iduću godinu, reforme za pokretanje gospodarstva.

Liberali i njihovi saveznici – USR-Plus i stranka mađarske manjine UDMR – imaju zajedno 244 mjesta od ukupno 465 u oba doma parlamenta. Imaju i potporu 18 zastupnika manjina.

Na izborima su pobijedili oporbeni socijaldemokrati tijesnom većinom, ali nisu imali saveznika s kojima bi koalirali pa su vlast morali prepustiti strankama desnog centra.

Pročitajte više