Ministar kulture sastao se s intendantima svih hrvatskih nacionalnih kazališta

MINISTAR kulture Božo Biškupić danas je na radnom sastanku s intendantima hrvatskih nacionalnih kazališta u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu razgovarao o planovima i programima za sljedeću sezonu.

U priopćenju Ministarstva se navodi da su razgovarali i o teškoćama u radu i mogućnostima njihova prevladavanja. Posebno je istaknuto da je potrebna suradnja i sustavna razmjena predstava četiriju kazališta kako bi se umrežila i pojačala ponuda opere, baleta i drame te hrvatskoj kulturnoj javnosti približilo djelovanje svih hrvatskih nacionalnih ansambala.

Kao potvrda mogućnosti zajedničkog koncipiranja četverogodišnjeg repertoara tih kazališta dogovoreno je da ove godine na jubilarnom 50. splitskom ljetu ta kazališta sudjeluju sa svojim ponajboljim ostvarenjima.

Ministar Biškupić, ističe se u priopćenju, predložio je da se izradi prijedlog gostovanja s manjim predstavama u mjestima u kojima do sada nisu gostovala ta kazališta. Tako bi se obogatio kulturni život i onih krajeva koji nemaju vlastita stalna kazališta odnosno ansamble, kao što su npr. Šibenik ili Gospić, dodaje se.

Također je istaknuto da treba pojačati međunarodnu suradnju predstavljanjem hrvatske kulture u inozemstvu i uzvratnim gostovanjima reprezentativnih europskih projekata te suradnju s turističkim zajednicama jer su sastavni dio turističke ponude festivali i redoviti kazališni programi. Intendanti su izrazili veliko nezadovoljstvo stanjem, navevši da, primjerice, Splitsko ljeto nosi kulturni dio gradske turističke ponude, no da turistička zajednica za to ne izdvaja ni kune, ističe se u priopćenju.

Ministarstvo je također zatražilo i analizu troškova svih nacionalnih kuća te cijena kazališnih ulaznica.

Na sastanku je bilo govora i o kadrovskim pitanjima, financiranju, izmjenama Zakona o kazalištima i mladim darovitim umjetnicima i mogućnostima njihova napretka u hrvatskim nacionalnim kućama, stoji u priopćenju Ministarstva kulture.

(Hina) pp az

Pročitajte više