ministar lučin otvorio nove prostore 1. policijske postaje

Ministar unutarnjih poslova Šime Lučin otvorio je i pustio u uporabu nove prostore Prve policijske postaje u Splitu smještene na Putu Brodarice u zgradi u gradskom vlasništvu, bivšoj poslovnoj zgradi Diokoma, podsjetivši kako je u opremanje prostora od 1250 četvornih metara uloženo nešto manje od milijun kuna. L

Dio je to programa podizanja standarda u radu policije, rekao je ministar Lučin, u što je u cijeloj Hrvatskoj ove godine uloženo oko 22 a prošle godine oko 150 milijuna kuna iz proračuna. U novim prostorijama 1. policijske postaje otvorena je izložba djela iz fundusa Muzeja policije u osnivanju.

Na području splitsko-dalmatinske Policijske uprave predviđeno je poboljšanje uvjeta u policijskim postajama u Imotskom i Kaštelima, a pri kraju je i obnova zgrade PU-a u Splitu, rekao je ministar. Također je najavio kako će u početku iduće godine postupno u cijeloj državi biti uvedeni u posao kontakt-policajci čime će biti proveden projekt "Policija u zajednici".

Ministar Lučin je, komentirajući izvješće glavne haaške tužiteljice Carle del Ponte Vijeću sigurnosti, rekao kako ga to izvješće nije iznenadilo, jer je "na tragu onoga što je i do sada izneseno". "Osobno me iznenadio prigovor na sporost hrvatskih ustanova jer, koliko ja znam, policija je sve što se od nje tražilo obavila i dostavila na vrijeme", ustvrdio je ocijenio da je "tužiteljicino pravo da daje takve ocjene".

Na novinarski upit o gužvama na šalterima u Splitu zbog izdavanja novih osobnih iskaznica, koje se nerijetko počinju stvarati još noću, Lučin je odgovorio kako je to nepotrebno, jer neće biti kažnjeni oni koji novu iskaznicu zatraže sa zakašnjenjem od 15 do 30 dana. Policija je na te gužve bila spremna, no dogodile su se nešto prije nego su očekivane, jer upravo od polovice listopada istječe valjanost iskaznica izdanih potkraj 1993., kad je istjecao rok za promjenu starih iskaznica. Samo ih je u Splitu 27 tisuća, pa će u Splitu, najavio je, od ponedjeljka raditi tri šaltera u dvije smjene uključivo i subotu.

(Hina) dstr dd

Pročitajte više