Medved za Index objasnio koga misli kažnjavati zbog nezapošljavanja branitelja

Foto: Hina

MNOGE iz privatnog sektora uznemirile su najave ministra Tome Medveda da će oni, koji pri zapošljavanju ne daju prednost hrvatskim braniteljima plaćati visoke kazne. No, razloga za brigu nema jer se obveza prednosti i dalje odnosi samo na poslodavce u javnom i državnom sektoru te lokalnoj i područnoj samoupravi, pojasnio je za Index ministar Medved.

Pravo prednosti propisano je davno, Zakonom o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji. Prema njemu prednost pri zapošljavanju u državnom i javnom sektoru imaju djeca smrtno stradalih, zatočenih ili nestalih branitelja bez oba roditelja ili bez roditeljske skrbi; HRVI iz Domovinskog rata, članovi obitelji smrtno stradalih, zatočenih ili nestalih branitelja, dragovoljci Domovinskog rata i hrvatski branitelji. 
 
 
Osoba koja ima pravo prednosti kod zapošljavanja u državnoj službi prema posebnom zakonu, dužna je u prijavi na natječaj pozvati se na to pravo i ima prednost u odnosu na ostale kandidate samo pod jednakim uvjetima.

Obaveze i kazne samo u državnom i javnom sektoru
 
Kad je riječ o tvrtkama, obaveza davanja prednosti kandidatima, koji to pravo ostvaruju prema zakonu o hrvatskim braniteljima, odnosi se samo na pravne osobe u vlasništvu ili pretežitom vlasništvu Republike Hrvatske ili jedinica lokalne i područne samouprave. 
 
U izjavi za Index, ministar Medved izričito je naglasio kako se ta obaveza ne odnosi na privatni sektor niti se misli izmjenama zakona protezati na poslodavce u privatnom sektoru. 
 
Kazne za poslodavce u državnom, javnom i lokalnom sektoru i sad su propisane zakonom i nisu niske. Ako se poslodavac iz državnog, javnog ili lokalnog sektora ogluši na pravo prednosti pri zapošljavanju hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, pravna osoba plaća kaznu od 10 do 300 tisuća kuna. No, kazne za odgovorne osobe iznose samo 5.000 kuna, pa ministar Medved želi povisiti iznos te novčane kazne. 
 
Predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca Gordana Deranja u izjavi za Index ističe kako privatni sektor pri zapošljavanju, prije svega, traži kompetencije, a nema ništa protiv da se u javnom sektoru daje prednost pri zapošljavanju hrvatskim braniteljima, kad imaju iste kompetencije kao i drugi kandidati.

Pročitajte više