Ministar Pančić: Broj ratnih invalida nije porastao

MINISTAR hrvatskih branitelja Ivica Pančić na konfereniciji za novinare nakon posjeta splitskom Regionalnom centru za psihotraumu rekao je kako broj hrvatskih ratnih vojnih invalida nije porastao od kada je on postao ministar.

"Danas ih ima oko 32.500 i to je čak nešto manje nego prije tri godine", rekao je.

Pančić je naglasio kako neće odustati od objave popisa svih osoba koje su dobile vojni stan, a za probleme oko lažnih invalida, kako je rekao, ne može biti odgovorno samo Ministarstvo hrvatskih branitelja. "Za to su odgovorne institucije koje su tim osobama omogućile nezakonito stjecanje statusa invalida i prava koja im iz toga pripadaju", kazao je.

Ne želeći prozvati ni jednu državnu ustanovu, Pančić je ustvrdio kako je glavni problem "naslijeđeni mentalitet nezamjeranja i stav da će to obaviti netko drugi".

Upozorio je kako od 10 tisuća oboljelih od PTSP-a, tri tisuće ima oružne listove, a čak devet tisuća vozačke dozvole što je, tvrdi Pančić, nespojivo s njihovim oboljenjem koje daje jedna, a isključuje druga prava.

Na konferenciji za novinare izneseni su i podaci o radu Regionalnog centra za psihotraumu koji je utemeljen radi brže resocijalizacije branitelja i stradalnika Domovinskog rata. Od početka njegova rada ove godine kroz centar je prošlo oko četiri tisuće branitelja i članova njihovih obitelji.

U njegovo je opremanje uloženo ukupno oko dva milijuna kuna. Ministarstvo branitelja uložilo je oko milijun kuna, a Klinička bolnica Split još oko pola milijuna kuna, koliko je prikupljeno i raznim donacijama, rekao je ravnatelj Regionalnog centra za psihotraumu dr. Ivan Urlić.

U centru se, zajedno sa stručnim timom psihijatara iz KB Split te psihologa i socijalnih radnika, provodi dijagnostička i terapijska djelatnost koja uključuje i ambulantnu skrb i dnevnu bolnicu.

Pročitajte više