Ministar policije Republike Srpske provodi masovne smjene u ministarstvu

MINISTAR unutarnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač je smijenio gotovo sve šefove važnih uprava u ministarstvu, a među smijenjenima je i Darko Ilić, dosadašnji načelnik uprave za borbu protiv organiziranog i teškog kriminala kojeg skupina "Pravda za Davida" označava kao sukrivca za smrt mladića Davida Dragičevića koji je pronađen mrtav u ožujku prošle godine, a njegova smrt još nije razjašnjena.

Iz MUP-a RS su o smjenama izvijestili priopćenjem u kojemu nisu navedeni razlozi za takav postupak, a pojašnjeno je samo kako su uz Ilića smijenjeni i načelnici uprave kriminalističke policije, uprave policije, uprave za boru protiv terorizma i ekstremizma te načelnici policijskih uprava Banje Luke, Prijedora, Doboja i Trebinja.

Na sve te dužnosti već su imenovane druge osobe.

Prosvjednici iz Pravde za Davida zahtijevali i Lukačevu smjenu

Lukač slovi za osobu koja uživa apsolutno povjerenje predsjedatelja Predsjedništva BiH Milorada Dodika, političkog lidera tog entiteta.

Prosvjednici iz skupine "Pravda za Davida" zahtijevali su i Lukačevu smjenu nakon što je policija RS 25. prosinca prošle godine silom rastjerala prosvjednike koji su na ulicama Banje Luke tražili istinu o smrti Davida Dragičevića.

Lukač je nakon toga izjavio kako neće podnijeti ostavku, a u njegovu zaštitu stao je i Dodik uz konstataciju kako je smjena ministra policije moguća samo ako se jasno dokaže da je on prekršio neki zakon.

I dalje na snazi zabrana okupljanja na Trgu Krajine

Od 30. prosinca prošle godine u Banjoj Luci je na snazi apsolutna zabrana okupljanja na Trgu Krajine na kojemu su ranije održavani prosvjedi skupine "Pravda za Davida".

Zastupnik u Narodnoj skupštini RS-a iz oporbene Partije demokratskog progresa (PDP) Draško Stanivuković koji je do sada četiri puta uhićen zbog sudjelovanja u prosvjedima, u petak navečer je u središtu Banje Luke priredio svojevrsni prosvjedni performance.

Od prolaznika je na ulici prikupljao potpise za inicijativu o uvođenju zakona o zabrani slobode kretanja, mišljenja i javnog okupljanja

"Danas ne možete slobodno hodati banjolučkim trgom, kazati što osjećate niti se javno okupljati i zato smatramo da trebamo predložiti parlamentu RS-a usvajanje zakona o zabrani slobode kretanja, mišljenja i javnog okupljanja", kazao je novinarima Stanivuković. 

Pročitajte više