Primorac: Očekujem dobar interes građana za kupnju obveznica

Foto: Davorin Višnjić/Pixsell

Danas u 8 sati počeo je upis državnih obveznica namijenjenih građanima, tzv. narodnih obveznica. Minimalni ulog je 500 eura, a minimalna kamatna stopa koja će se obračunavati je 3.25 posto godišnje.

Ministar financija Marko Primorac, gostujući jutros u emisiji "A sada Vlada" Hrvatskog radija, rekao je kako očekuje dosta dobar interes za kupnju.

>>>Počeo upis narodnih obveznica. Ovo je sve što trebate znati

"Svi s nestrpljenjem iščekujemo prve rezultate. Ovo je prvi put da se državna obveznica izdaje uz mogućnost sudjelovanja građana. Mislimo da je to dobro. Ciljana vrijednost izdanja je milijardu eura. Cilj je upogoniti štednju koju građani imaju u bankama po relativno niskim kamatnim stopama i omogućiti građanima da participiraju i na tržištu javnog duga. Međutim ciljevi su i šire prirode, aktivnom participacijom građana na primarnom tržištu, a onda pretpostavljamo i na sekundarnom dodatno razviti i tržište kapitala, potaknuti financijska pismenost, kao i drugi pozitivni učinci koje može imati jedno ovakvo izdanje", rekao je Primorac.

Naglasio je kako će se tržišna kamatna stopa utvrditi s obzirom na tržišne okolnosti, no 3.2% je kuponska kamata koju građani mogu očekivati minimalno, a može biti i nešto veća u skladu s tržišnim okolnostima.

"Ovo izdanje nije isključivo namijenjeno građanima, sudjelovat će i institucionalni investitori u nadamo se, jednom manjem dijelu. U ovom izdanju omogućujemo građanima da pod istim uvjetima pod kojim institucionalni investitori sudjeluju u izdanju državnih obveznica", dodao je.

Upis obveznica

Obveznice će se upisivati u dva kruga - prvi je za građane i traje od danas, od 8 sati, do 1. ožujka do 20 sati. Nakon toga će se upis za građane zatvoriti, a 3. ožujka će se otvoriti za institucionalne investitore i trajat će samo taj dan.

Upis će se obavljati u oko 540 poslovnica banaka koje su vodeći agenti izdanja - Erste&Steiermärkische banke, OTP banke, Privredne banke Zagreb, Raiffeisenbank Austria, Zagrebačke banke - i suaranžera izdanja, a to je Hrvatska poštanska banka. Uz to, dvije su banke (Erste i PBZ) omogućile upis obveznica i putem digitalnih kanala.  

"Upis obveznica je prilično jednostavan. Građanin koji je klijent banke dođe u poslovnicu s osobnom iskaznicom i kaže koliko želi upisati obveznica. Dobit će detalje o računu na koji je potrebno izvršiti uplatu i obveznice upiše. Za one koji nisu klijenti banke, taj proces je nešto kompliciraniji, ali ne toliko kompliciran da bi predstavljao neku administrativnu barijeru", pojasnio je ministar.

Država izdanjem obveznice planira prikupiti milijardu eura. U javnom pozivu kao datum izdanja obveznice naveden je 8. ožujka, dok je očekivani datum uvrštenja obveznica na Službeno tržište Zagrebačke burze 9. ožujka 2023. godine. 

Pročitajte više