MINISTAR PRIMORAC ZAVRŠIO POSJET BIH

Republika Hrvatska će utemeljiti posebnu skupinu stručnjaka za pomoć u obrazovnim procesima osnovnog, srednjeg i visokog školstva u BiH, izjavio je u petak navečer u Mostaru hrvatski ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac na kraju svog dvodnevnog posjeta Bosni i Hercegovini. L

Po riječima ministra Primorca Hrvatska i BiH moraju surađivati jer imaju zajednički cilj, ulazak u Europsku uniju. "Republika Hrvatska se ne namjerava miješati u politička pitanja u BiH, ali Hrvatska ima pravo znati što se događa s Hrvatima u BiH i ima pravo maksimalno štititi interese Hrvata u BiH i pomoći im u obrazovanju i znanosti", rekao je ministar Primorac.

Ministar Primorac je ranije u petak u Sarajevu razgovarao s ministrom obrazovanja Federacije BiH Zijadom Pašićem i ministrom civilnih poslova BiH Safetom Halilovićem. "Halilović i Pašić su me uvjerili da će se u svim programima obrazovanja u BiH poštivati ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH, dakle, i Hrvata", istaknuo je Primorac. Hrvatski dužnosnici u BiH i crkveni velikodostojnici prije su više puta javno upozoravali da se Hrvate u obrazovnim institucijama i sustavima u BiH ne tretira ravnopravno.

Za vrijeme dvodnevna boravka u BiH ministar Primorac je prije Mostara i Sarajeva posjetio Odžak u bosanskoj Posavini, te Travnik i Novu Bilu u srednjoj Bosni. Komentirajući tu svoju turneju po BiH, ministar Primorac je izjavio da se upoznao s problemima Hrvata u BiH koji se, kako je rekao, nikad ne mogu shvatiti iz ureda u Zagrebu.

(Hina) xpg ysd

Pročitajte više