Ministar rada: Novi umirovljenici imat će 600 kuna manju mirovinu od sadašnjih

Foto: Davor Višnjić/PIXSELL

MINISTAR rada i mirovinskog sustava Marko Pavić uvjeren je da će prijedlog mirovinske reforme dobiti potporu u saboru, piše Globus. Pavić kaže da je vlada vrlo odgovorno pristupila toj reformi, a u tijeku su i konzultacije s koalicijskim partnerima.

Pavić upozorava na slučajeve iz prošle godine, kad je dvadesetak umirovljenika koji su otišli u mirovinu po "dvostupnom sustavu" završilo s manjim mirovinama.

"Procjenjujemo da će takvih slučajeva do 2020. biti više od 3000, a većinom je riječ o ženama s mirovinama manjim od sadašnjih umirovljenika. Svake sljedeće godine taj broj će rasti", rekao je Pavić.

"Svjesni smo problema s kojima ćemo se suočiti već sljedeće godine, kada će većina umirovljenika imati u prosjeku 600 kuna manju mirovinu od sadašnjih umirovljenika", dodao je Pavić.

"Godišnje nam manjka 17 milijardi kuna za mirovine"

Najvećim problemom mirovinskog sustava Pavić smatra sukob triju generacija - sadašnjih umirovljenika koji žele veće mirovine, koje se mogu osigurati jedino sredstvima iz proračuna, zatim umirovljenika koji odlaze u mirovinu u idućih petnaest godina i pripadaju generacijama rođenih između 1962. i 1980., a koji će po sadašnjem zakonu imati u prosjeku oko 600 kuna manju mirovinu nego sadašnji umirovljenici, i generacije rođene 1980. i kasnije, koje uz povećanje izdvajanja u drugi stup imaju mogućnost zaraditi veće mirovine od onih koje imaju sadašnji umirovljenici.

"Nama godišnje manjka 17 milijardi kuna za mirovine, što je dovoljno za pet Peljeških mostova", ilustrirao je ministar.

"A taj minus svake će godine biti veći. S druge strane, hrvatski umirovljenici imaju u prosjeku 30 godina radnog staža, što je osam godina manje nego umirovljenici u Njemačkoj, s kojom se volimo uspoređivati. Sve to utječe na održivost sustava. Dodatno zaduživanje, koje neki predlažu kako bi se pokrili postojeći troškovi za ovu vladu, jednostavno ne dolazi u obzir", naglasio je ministar Pavić.

"Najvažnije je da se izjednače prava svih umirovljenika"

Svjesni činjenice da su mirovine sadašnjih umirovljenika u prosjeku niske, u vladi su odlučili da će, u okviru mogućnosti, predložiti povećanje najnižih mirovina za 3 posto. Mirovine su ove godine već uvećane za 3,64 posto, a prošle godine povećanje je iznosilo 2,75 posto.

Mirovinski sustav suočava se s još jednim velikim problemom, a to je status 300.000 građana rođenih nakon 1962. koji su zarađivali minimalnu plaću ili do 75 posto prosječne plaće i koji bi i s dodatkom od 27 posto imali manje od najniže mirovine.

"Najvažnije je da se izjednače prava svih umirovljenika", zaključio je Pavić.

Pročitajte više