Ministar sigurnosti BiH: BiH ne može podnijeti 10.000 migranata

Foto: Klix.ba

MINISTAR sigurnosti BiH Fahrudin Radončić oglasio se nakon informacija da se zbog nekontroliranog ulaska ilegalnih migranata iz Republike Turske u EU, od te zemlje očekuje da prihvati čak 10.000 migranata, javlja Klix.ba.

Radončić je istaknuo da europski partneri moraju znati da je to previše za sigurnosne, humanitarne i smještajne kapacitete BiH.

"Naši pojedini kantoni već su preumorni"

"Još ranije sam upoznao sve ambasadore europskih država u BiH da i cifru od oko 5000 ilegalnih migranata iznimno teško preživljavamo. O prihvaćanju kvote od 10.000 migranata, što se, istina, dogodilo prije najnovije eskalacije, uopće nisam htio ni razgovarati. O tome sam, prilikom potpisivanja izjave, upoznao gospodina Izetbegovića i Komšića."

"U BiH ništa nije sistemski urađeno"

"Naši pojedini kantoni već su preumorni od toga da je teret međukontinentalnog preseljavanja naroda pao na njih. Da se ne govori da od prve migrantske krize iz 2015. godine, u Bosni i Hercegovini nije ništa sistemski urađeno da se izvuku pouke, inoviraju zakoni, podignu budžeti, zaposli mnogo veći broj graničnih policajaca i učini više da BiH preuzme puni suverenitet nad upravljanjem migrantskom krizom u njenom sigurnosnom i humanitarnom aspektu", poručio je Radončić.

Radončić je dodao i kako BiH neće dozvoliti “da sve padne na teret kantona u kojima su Bošnjaci većina ili samo na jedan entitet”.

Pročitajte više