Ministar sigurnosti BiH upozorava: U dva dana došlo je više od 350 migranata, idu dalje prema EU

Foto: Hina/EPA

PRILJEV ilegalnih migranata u Bosnu i Hercegovinu se nastavlja, a posebna navala zabilježena je proteklog vikenda kada je u tu zemlju ušlo njih više od 350, izjavio je danas ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

Nakon redovitog sastanka vladinog operativnog stožera zaduženog za pitanje migracija, Mektić je novinarima u Sarajevu kazao da je od početka godine zabilježen ulazak 5664 ilegalnih migranta pri čemu su gotovo svi izjavili policiji kako žele azil, no samo njih 437 je i podnijelo takav zahtjev što dokazuje kako im je pravi cilj zapravo nastaviti put k Europskoj uniji.

Procjena je policijskih agencija kako trenutačno u BiH boravi između 1700 i 1800 migranata.

Pojačan val migranata zabilježen u danima vikenda

Mektić je potvrdio kako je pojačani val migranata koji je zabilježen u subotu i nedjelju rezultat činjenice da su migranti pronašli nove pravce ulaska u zemlju, koji ranije nisu postojali.

"Istražujemo što se događa i odmah ćemo intervenirati", kazao je Mektić.

Ponovno je upozorio kako se u BiH i dalje manipulira pitanjem migranata, a političari proizvode strah od migrantske krize šireći netočne informacije o odobravanju azila.

"Azil i dalje nije odobren ni jednom jedinom migrantu", kazao je Mektić upozoravajući kako neki pokušavaju politički profitirati na ovoj krizi.

Traju pripreme za otvaranje novog prihvatnog centra

Pojasnio je kako još traju pripreme za otvaranje novog prihvatnog centra u jednoj vojarni pokraj Sarajeva, a traži se i dodatno rješenje za Unsko-sansku županiju.

"Tamo stanje postaje dosta složeno, tamo se gomila sve više migranata i tamo nemamo adekvatan prihvatni centar", kazao je Mektić naznačivši kako je u planu da se takav centar uspostavi u nekom od napuštenih pogona Agrokomerca.

Migrante se trenutačno smješta u ruševni objekt učeničkog doma u Bihaću i u šatorsko naselje kod Velike Kladuše, a cilj je sve njih smjestiti na jednu prikladnu lokaciju.

Policija provodi stroge kontrole

Mektić je kazao kako će policija u BiH provoditi stroge kontrole i neće dopustiti da ilegalni migranti borave izvan prihvatnih centara.

U Sarajevu bi sutra trebala biti održana regionalna konferencija na ministarskoj razini posvećena rješavanju migrantske krize, a Mektić je potvrdio kako dolaze dužnosnici iz svih država s tzv. balkanske rute od Grčke do Austrije, kao i predstavnici Frontexa.

Pojasnio je kako je pripremljen dokument koji bi trebao biti usvojen, a glavni je cilj dogovoriti se o jednoj točki odnosno granici na koju bi se svi usmjerili i angažirali da se tamo zaustave ilegalni migranti.

"Moramo vidjeti postoji li točka na koju ćemo se svi fokusirati kako bismo zaustavili ilegalne migrante", kazao je Mektić iznoseći ocjenu kako su izgledi za to sada polovični jer se sve države ne ponašaju na isti način.

Upozorio je kako se sve manje poštuju sporazumi o readmisiji 

Pojasnio je kako se Grčka izričito protivi da to bude granica te zemlje i Albanije.

"Sve države na ruti u ovoj su godini registrirale ukupno za 50 posto manje migranata nego BiH, a to govori da nismo iskreni", kazao je Mektić, spominjući kao primjer Crnu Goru koja se ponaša kao da ona nema problem ilegalnih migracija.

Mektić je upozorio i kako se sve manje poštuju i sporazumi o readmisiji sa susjednim državama.

Pročitajte više