ministar vidović otvorio preuređene prostorije odgojnog doma u ivancu

Preuređene prostorije Odgojnog doma u Ivancu, u koje je Ministarstvo rada i socijalne skrbi uložilo 1,2 milijuna kuna, a na današnjoj ih je svečanosti otvorio ministar Davorko Vidović.L

Preuređena je kuhinja s blagovaonicom te uslužne prostorije Doma za skrb, odgoj, školovanje i radno osposobljavanje maloljetnika i mlađih punoljetnika s premećajima u ponašanju u dobi od 14 do 21 godine.

Darko Stanko, ravnatelj Odgojnog doma, rekao je kako štićenici u Domu mogu završiti osnovnu školu te nakon toga steći zanimanja montera strojeva, autolimara, montera niskonaponskih instalacija i prekara, u čemu im pomažu 23 nastavnika. Dom pod Ivančicom obuhvaća više od 4000 četvornih metara zatvorena i 198.371 četvorni metar otvorena prostora.

Ministar Vidović je rekao kako se u Hrvatskoj zadnjih nekoliko godina smanjuje broj štićenika u takvim ustanovama, jer se u odgojne domove sudskim odlukama šalju najteži slučajevi koji zahtijevaju skrb, a drugim se odgojnim mjerama sve više pokušava utjecati na poremećaje u ponašanju mladih. Zbog manjeg broja štićenika u Hrvatskoj će ostati pet-šest područnih domova, a iduće će se godine promijeniti Zakon o socijalnoj skrbi, u kojem će biti i nova mreža ustanova poput ivanečke.

Po podatcima 70 posto štićenika Odgojnog doma u Ivancu dolazi sudskom odlukom, velik je broj i onih koji su prije boravili u drugim ustanovama te je stoga među štićenicima najviše mladih s najtežim poremećajima u ponašanju.

Pročitajte više