Ministar Vujić razgovarao s francuskim ministrom kulture o kulturnoj suradnji

HRVATSKI i francuski ministri kulture Antun Vujić i Jean-Jacques Aillagon prigodom današnjeg razgovora u Opatiji istaknuli su koliko je važan program o kulturnoj, prosvjetnoj, tehničkoj, znanstvenoj i tehnološkoj suradnji dviju država, koji bi se trebao potpisati početkom iduće godine.

Prvi program o suradnji dviju zemalja potpisan je godine 1995. i vrijedio je do 1997.

Francuski ministar kulture, koji u Opatiji sudjeluje na Šestome godišnjem ministarskom sastanku Međunarodne mreže za kulturne politike, pokazao je u razgovoru s ministrom Vujićem zanimanje za jaču suradnju s Hrvatskom na svim područjima kulture, te za razmjenu stručnjaka i umjetnika.

Posebice je istaknuo rad na koprodukciji glazbenih djela, a zanimala ga je i suradnja s Dubrovačkim ljetnim igrama i Varaždinskim baroknim večerima.

Ministar Vujić rekao je da je Ministarstvu kulture i te kako važno potpisivanje novog programa suradnje, koji će omogućiti razmjenu umjetnika kroz odgovarajuće stipendije.

Ministri su poduprli i obnovu francuskog paviljona u sklopu Studentskog centra.

Paviljon je izgrađen godine 1937. za potrebe Zagrebačkog velesajma. Ministar Vujić istaknuo je kako je važno obnoviti paviljon budući da je riječ o vrlo vrijednom i jedinstvenom arhitektonskom projektu.

Na sastanku je rečeno kako se sljedeće godine u Parizu treba postaviti izložba o hrvatskoj renesansi, a u Zagrebu izložba iz Centra "Georges Pompidou", u što će biti uključeni Muzej suvremene umjetnosti iz Zagreba i Galerija "Klovićevi dvori".

Pročitajte više