Ministar zdravstva posjetio pacijente kojima su jučer presađeni organi

MINISTAR zdravstva Andro Vlahušić posjetio je danas pacijente u zagrebačkoj Kliničkoj bolnici "Merkur", kojima su jučer transplantirani organi.

Jučer je na Klinici za kirurgiju u bolnici "Merkur" obavljena druga višeorganska transplantacija gušterače i bubrega, samo tri dana nakon prve takve operacije u Hrvatskoj. Usporedno s tom operacijom u drugoj dvorani obavljena je presadnja jetre, 52. od početka transplantacijskog programa u toj bolnici 1998.

Prije mjesec dana osnovali smo povjerenstvo za transplantaciju i dali suglasnost za višeorgansku transplantaciju, a do danas su već obavljene dvije takve operacije, rekao je ministar Vlahušić, dodavši kako sutra to više neće biti vijest nego rutinski posao.

Posebno se zahvalio obiteljima, koje su pristale na transplataciju organa svojih bližnjih.

"To pokazuje da svijest o darivanju organa raste i kod nas. Ljudi shvaćaju da je u takvoj tragediji najviše što mogu dati jest darovati organe onima kojima je to potrebno", rekao je Vlahušić.

Ravnatelj bolnice dr. Miran Martinac ocijenio je izvedene transplantacije jedinstvenim pothvatom, kojim se može pohvaliti malo bolnica i u Europi.

Najavio je da će u bolnici biti uređena još jedna operacijska dvorana, za koju su osigurana sredstva i dozvola ministra, no još ima poteškoća u nedostatku prostora.

"Sa svojim stručnim radom i nabavkom opreme u budućnosti ćemo se moći uklopiti u svaki projekt, a zasad smo sposobni udovoljiti zahtjevima transplantacijske medicine za sve zemlje u regiji", rekao je Martinac.

Primatelj gušterače i bubrega je 48-godišnji Varaždinac D.V. sa šećernom bolesti i terminalnim zatajenjem rada bubrega zbog čega je bio na dijalizi. Jetra je presađena 44-godišnjoj Karlovčanki B.Z. koja je bolovala od ciroze jetre.

Organi su stigli od dvaju davatelja iz Osijeka, a "Merkurov" transplantacijski tim i ovaj put je presadnju obavio s urološkim timom Kliničkoga bolničkog centra "Zagreb", koji su obavili presadnju bubrega.

U timu za transplantaciju bili su urolozi KBC-a "Zagreb" Joško Pasini i Petar Juzbašić te kirurzi KB-a "Merkur" Stipislav Jandrijević, Leonardo Patrlj, Branislav Kocman i Ivan Vladić, anesteziolozi Blaženka Hofman, Denis Mašinović, Milica Žmire i Dubravka Lončar-Čakalo, internist Mladen Knotek te medicinske sestre i tehničari.



Pročitajte više