MINISTAR ŽUVANIĆ NA KONFERENCIJI O SIGURNOSTI ZRAČNOG PROMETA

Ministar pomorstva, prometa i veza Roland Žuvanić i direktor Hrvatske kontrole zračne plovidbe Dražen Ramljak sudjeluju, na poziv američkog ministra prometa Norama Minete, na Konferenciji o sigurnosti i zaštiti zračnog prometa koji se od 8. do 10. rujna održava u Washingtonu, priopćilo je u ponedjeljak Ministarstvo pomorstva, prometa i veza. L

Prema priopćenju, Žuvanić će u svom izlaganju na skupu govoriti o mjerama koje je Hrvatska donijela nakon terorističkog napada na SAD 11. rujna 2001. da bi dodatno povećala sigurnost u zračnom prometu. Jedna od tih mjera je donošenje Nacionalnog programa zaštite zračnog prometa koji provodi Povjerenstvo za zaštitu zračnog prometa.

U priopćenju se navodi kako je jedna od minimalnih mjera zaštite sprječavanje neovlaštenog ulaska u zrakoplov i postrožena procedura za članove posade i ostalo osoblje. Također, hrvatski zračni prijevoznici koji imaju zrakoplove s više od 60 sjedala i težinu veću od 45.500 kilograma, poput Croatie Airlines i Air Adriatica, moraju do 1. studenog ove godine instalirati vrata na kabini letačke posade (cockpit) koja se zaključavaju s unutarnje strane.

Vlada RH je također preuzela obvezu da opremi zračne luke tehnologijom koja će omogućiti otkrivanje prijetnji civilnom zračnom prometu (novi rendgeni i ostala sigurnosna oprema), kaže se u priopćenju.

(Hina) pp rb

Pročitajte više