Ministarstvo: Komina od maslina nije otpad

Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva danas je, odgovarajući na zahtjeve nekih maslinara da se komina od maslina izbriše iz Zakona o otpadu, navelo kako se "komina nigdje u Zakonu ni po kojoj osnovi ne spominje ni kao otpad ni kao opasan otpad". L

Komina se uz ulje može smatrati proizvodom nakon hladne preradbe maslina, a o proizvođaču ovisi hoće li odabrati najgori način i taj proizvod proglasiti otpadom ili će ga iskoristiti, priopćilo je Ministarstvo.

Ističe da je Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu obavio ispitivanja i predložio tri načina uporabe komine - kao dodatak stočnoj hrani i divljim životinjama u prirodi, kao prirodno organsko gnojivo te kao gorivo. Koji će od tih načina uporabe proizvođači odabrati ovisi o njima samima i o njihovoj organizaciji, jer tehnološka pitanja moraju sami riješiti.

Ministarstvo navodi da je za iskorištavanje komine kao dodatka stočnoj hrani ili prirodnog organskog gnojiva mjerodavno Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, a za daljnju uporabu komine kao goriva županijski uredi državne uprave.

Proizvođačima komine predlaže da putem Hrvatske gospodarske komore pokušaju naći zainteresirane partnere za iskorištavanje komine onako kako je predložio Fakultet.

Napominju da se komina, po Pravilniku o uvjetima za postupanje s otpadom, ne smije odlagati na odlagalište otpada I. i/ili II. kategorije zbog visokog sadržaja ugljika.

U katalogu otpada komina se nigdje izrijekom ne navodi kao otpad, ali se može svrstati pod ključni broj 02 03 00 "otpad od pripremanja i prerade voća, povrća, žitarica, jestivih ulja, kakaa, kave i duhana; konzerviranja; prerade duhana".

Ako sam proizvođač ne može odrediti ključni broj, potrebno je ispitati kemijsko-fizikalna svojstva u ovlaštenoj ustanovi koja će osim ključnog broja odrediti i sastav otpada i način gospodarenja njime, navodi se, uz ostalo, u priopćenju.

(Hina) pp/xbma ymć

Pročitajte više