Ministarstvo kulture tvrdi da BBC laže: Hrvatska delegacija znala da je Doha glavni grad Katara

MINISTARSTVO kulture stalo je u obranu hrvatske delegacije koja je sudjelovala na 15. sastanku Konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divlje flore i faune (CITES), za koju je jučer BBC objavio kako je na testno pitanje, prije glasanja, odgovorila da Doha nije glavni grad Katara.

> Sramota: Hrvatsko izaslanstvo nije znalo da je Doha glavni grad Katara?!

Konferencija se održavala u tome gradu, a BBC je jučer napisao da je pri isprobavanju ispravnosti elektroničkog sustava glasanja hrvatska delegacija, uz one Kameruna i Kine, krivo odgovorila na jednostavno pitanje "je li Doha glavni grad Katara". Po tome članku Hrvatska i Kamerun su odgovorili da Doha nije glavni grad Katara, dok su Kinezi ostali suzdržani.

"Iako se radilo samo o testnom glasovanju, delegacija Republike Hrvatske je na pitanje da li je Doha glavni grad Katara točno odgovorila 'da'. Kako bi dodatno potvrdili navedeni odgovor od Tajništva CITES Konvencije zatražen je službeni zapis sa sastanka, kao i demanti navoda o netočnom glasovanju hrvatske delegacije u stranim medijima", stoji u demantiju iz Kabineta ministra Ministarstva kulture.

Dodaju i kako se na toj konvenciji raspravljalo o statusu zaštite i regulaciji međunarodne trgovine brojnim, na globalnoj razini, ugroženim vrstama, a sve kako bi se izbjeglo njihovo prekomjerno korištenje i osigurao dugoročan opstanak u prirodi. Od tih su vrsta za Hrvatsku od osobitog interesa crveni koralj, tuna te morski psi kučina, kostelj, mlat i pas tupan.

Pročitajte više