Ministarstvo naredilo: Goršićev društveni dom u Turanjskim Goljakima se mora srušiti

GRAĐEVINSKA inspekcija naložila je uklanjanje Društvenog doma u karlovačkom prigradskom naselju Turanjski Goljaki čiju je bespravnu gradnju inicirao državni tajnik u MORH-u i predsjednik Gradske četvrti Turanj Željko Goršić.

Po prvim neslužbenim saznanjima, građevinska inspekcija je Goršiću danas prijepodne kao predstavniku investitora – GČ Turanj dostavila nepravomoćno rješenje po kojem je objekt sagrađen bespravno te naložila njegovo uklanjanje o trošku investitora, prenosi KAportal. U protivnom Društveni dom će ukloniti građevinska inspekcija, a investitoru dostaviti račun. Rješenje još nije pravomoćno tako da Gradska četvrt u roku 15 dana nadležnim organima može dostaviti žalbu.

Zatvoreno gradilište Goršićeva doma

Podsjetimo, Ministarstvo zaštite okoliša, graditeljstva i prostornog uređenja prije tri dana je objavilo da je po nalogu građevinskog inspektora zatvoreno gradilište društvenog doma u Turanjskim Goljakima kod Karlovca te je obustavljena svaka daljnja gradnja na objektu.

Vijest sama po sebi ne bi bila posebno zanimljiva da se ne radi o objektu čije podizanje osobno potiče i štiti državni tajnik u Ministarstvu obrane Željko Goršić, pa je objekt već dobio nadimak "Goršićev dom".

U odluci Ministarstva navodi se da je građevna inspekcija 26. travnja provela uviđaj na građevini, čiji je investitor jedinica mjesne samouprave Gradska četvrt Turanj iz Karlovca. Nekoliko dana nakon toga, točnije 4. svibnja, inspektor je saslušao i predstavnika investitora Željka Goršića. Inspektor je utvrdio "da investitor gradi poslovnu građevinu za potrebe kulturnih, društvenih i vjerskih aktivnosti, bez pravomoćnog rješenja o uvjetima građenja", kako stoji u obrazloženju odluke o obustavi gradnje. Inspektor je zbog toga odlučio zatvoriti gradilište do izdavanja rješenja.

Svojedobno se u medijima moglo pročitati i kako je prilikom gradnje spomenutog doma načinjen čitav niz propusta i pogrešaka te se navodilo da su građevinci struju za gradnju osigurali tako što su se ilegalno priključili na vod koji koristi dječji vrtić u susjedstvu gradilišta, a pri gradnji su navodno pomagali i pripadnici Hrvatske vojske.

HEP se predomislio: U samo četiri dana ilegalni priključak naglo postao legalan?

Kada je pak riječ o ilegalnom priključku za struju, neobična je i reakcija HEP-a, koji se u samo četiri dana, od prvotne konstatacije kako se gradilište u Turnju ilegalno priključilo na električnu mrežu, naglo predomislio i sada tvrdi kako se zapravo radi o posve legalnom priključku preko brojila u vlasništvu Gradske četvrti Turanjski Goljak.

Kako prenosi gradski KAportal, HEP je u petak službeno objavio kako je njihova inspekcija na terenu utvrdila da je gradilište društvenog doma ilegalno priključeno na mrežu, te je najavio da će prema odgovornim osobama postupiti jednako kao i u ostalim sličnim slučajevima. No već danas HEP mijenja ploču i objavljuje novo priopćenje, koje je potpisao glasnogovornik Radimir Milišić, a u kojem se tvrdi da je u Turanjskim Goljakima Gradska četvrt, koja je vlasnik brojila, "izvela elektroenergetski priključak za društveni dom iz vlastitog razvodnog ormarića koji opskrbljuje njihovo igralište, koje je smješteno neposredno uz spomenuti društveni dom, i to preko vlastitog brojila", te da nema niti prekoračenja dopuštene snage.

HEP također napominje da je "pitanje građevne legalizacije društvenog doma sada u nadležnosti Građevne inspekcije te da oni nisu u ovlasti da bilo kako interveniraju na spomenutom priključku", a konstatira se i da HEP nije oštećen jer se potrošena električna energija na brojilu plaća redovito. No nema objašnjenja na pitanje kako se zgrada doma u izgradnji, koja nema valjanu građevinsku dozvolu, može legalno priključiti na električnu mrežu.

Pročitajte više