Ministarstvo o seksističkom udžbeniku: Stručnjaci su odobrili "mamicu" i "ženu"

Foto: Čitatelj Indexa

NAKON što je Index danas upozorio na bizaran i neprimjeren prikaz žene u udžbeniku Glazbenog za prvi razred osnovne škole "Moja glazba 1", autorice Diane Atanasov Piljek i izdavača Alfa, pristigle su reakcije iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te izdavača Alfa.

> Seksizam u knjizi iz Glazbenog za 1. osnovne: Pogledajte razliku između mamice i žene

Podsjetimo, na slikama u udžbeniku nalaze se dvije žene. Gornja je prikazana u skrušenom stavu, dugačkoj haljini i s pregačom oko pasa. Uz nju stoji opis "mamica". Druga slika pak prikazuje ženu u zavodljivoj pozi, s rukom dignutom iza glave, dugom plavom kosom, istaknutim dekolteom, kratkom suknjom i visokim štiklama. Kraj nje stoji opis "žena". 

U odgovoru koji je MZOS dostavio Indexu navode kako je udžbenik dobio pozitivno stručno mišljenje povjerenstva i uvršten je u Katalog obveznih udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavih sredstava za školsku godinu 2014./2015.

MZOS: Neka javnost sama prosudi o čemu se radi

"Udžbenik glazbene kulture za prvi razred osnovne škole Moja glazba 1, autorice Diane Atanasov Piljek, nakladnika Alfa, 2014. godine je dobio pozitivno stručno mišljenje povjerenstva i uvršten je u Katalog obveznih udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavih sredstava za školsku godinu 2014./2015. Udžbenik je, dakle, u uporabi bio u školskoj godini 2014./2015., kao i u školskoj godini 2015./2016. Udžbenik je u uporabi i u ovoj školskoj godini. Do danas nije pristigla niti jedna primjedba na navedeni udžbenik.

Zakonom o udžbenicima za osnovnu i srednju školu (NN, 27/10 i 55/11.) člankom 11. savkom 2. propisano je da nakladnik uz zahtjev za uvrštavanje udžbenika na Popis prilaže i izjavu odgovorne osobe nakladnika da odgovara za sve pogreške koje se pojave u udžbeniku i pripadajućem dopunskom nastavnom sredstvu, te da će iste otkloniti o vlastitom trošku. Nadalje, zakonom je propisano kako udžbenike prosuđuju stručna povjerenstva za prosudbu udžbenika koja imenuje ministar znanosti, obrazovanja i sporta temeljem članka 12. Zakona, a pobliže odredbe uređene su Pravilnikom o sastavu, imenovanju i načinu rada stručnih povjerenstava za prosudbu udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava (NN 104/13)

Prema članku 3. Pravilnika:

„(1) U povjerenstvo se imenuje tri člana: – znanstvenik, odnosno stručnjak za nastavni predmet ili područje za koje je udžbenik namijenjen; – metodičar za određeni nastavni predmet ili nastavno područje za koje je udžbenik namijenjen; – učitelj ili nastavnik nastavnog predmeta određenoga obrazovnog programa s najmanje pet godina iskustva u nastavi.

(2) Ako za određeni nastavni predmet ili nastavno područje nema odgovarajućeg metodičara, iznimno se može imenovati stručnjak iz toga nastavnog premeta odnosno nastavnog područja.“

Prema tom istom Pravilniku, čl. 5. st. 1.: „Članovi povjerenstva samostalno prosuđuju udžbenik u skladu sa svojim kompetencijama sa znanstvene, metodičke ili praktične razine.“ Obveza članova stručnih povjerenstava je prema članku 2. sljedeća: „Prosudbom se utvrđuje ispunjava li udžbenik znanstvene, pedagoške i psihološke zahtjeve, didaktičko-metodičke standarde i zahtjeve, etičke zahtjeve, jezične zahtjeve, likovno-grafičke zahtjeve i standarde, tehničke zahtjeve i standarde za izradu tiskanih udžbenika, zahtjeve o sadržaju naslovnih listova, zahtjeve i standarde za elektronički udžbenik, posebne zahtjeve u izradi udžbenika za nastavu na jeziku i pismu nacionalnih manjina, zahtjeve u izradi udžbenika za učenike s posebnim odgojno-obrazovnim potrebama (učenici s teškoćama i daroviti učenici) te ostale zahtjeve utvrđene Udžbeničkim standardom (NN, 65/13.).

Alfa se očitovala o svemu

Dakle, iza sadržaja svakog udžbenika stoji autor, nakladnik, recenzenti kao i tročlano stručno povjerenstvo koje profesionalno i odgovorno prosuđuje udžbenik. Ministarstvo ne sumnja u sposobnosti i prosudbu navedenih tijela, no ipak je nakon primitka današnjeg novinarskog upita vezanog uz 'sporne ilustracije' uputilo zahtjev za žurnim očitovanjem nakladniku Alfa iz Zagreba. Nakladnik Alfa dostavio je 'sporne ilustracije' iz kojih je razvidno sljedeće: ilustracija MAJKA nalazi se na str. 9 i 50. udžbenika dok se ilustracija ŽENE nalazi na str. 17. i 52. Dakle, te dvije ilustracije nisu u nikakvoj korelaciji. I jedna i druga ilustracija vezane su za dvije narodne pjesme: ilustracija MAJKA za pjesmu Mlin, a ilustracija ŽENE za pjesmu U Zagrebu je kućica. MAJKA se pojavljuje u kontekstu muškaraca s pregačom koji se zove MIŠO (vjerojatno je mlinar) dok je ilustracija žene stavljena u kontekst momka kojemu ne znamo ime. To potvrđuje sadržaj na str. 50, odnosno 52.

Neka javnost sama prosudi o čemu je ovdje riječ. Je li ovdje riječ o istinskoj potrazi za istinom ili grubom pokušaju manipulacije medijskim prostorom i toliko puta već viđenom senzacionalizmu", stoji u odgovoru MZOS-a.

O svemu su se za Index očitovali iz Alfe.

Alfa: Odbacujemo sve negativne komentare

"Izdavačka kuća Alfa uspješna je dugogodišnja hrvatska tvrtka s više od 40 godina iskustva. Od početka njeguje najviše standarde u izdavaštvu, posebice u udžbeničkim izdanjima. Značajna se pozornost uvijek pridaje ilustracijama i sadržaju.

Stoga izdavačka kuća Alfa odbacuje sve negativne komentare na račun diskriminacije ili netolerancije bilo koje vrste. Komentari na ilustracije izvađeni su iz konteksta. Izdavačka se kuća Alfa u potpunosti ograđuje od iznesenih mišljenja i insinuacija. Naši su udžbenici uvijek u skladu s propisima Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta koje je i donijelo pozitivnu prosudbu o usklađenosti udžbenika Moja glazba 1 autorice Diane Atanasov Piljek za školsku godinu 2014./2015. Spomenuti se udžbenik koristi više od 10 godina. Nikada nije bilo pritužbi ni na koji njegov segment.

Riječ je o dvije različite ilustracije vezane uz dvije različite pjesme koje su ilustratorici bile podloge da poetsko nadahnuće prenese u osobni doživljaj. U privitku se nalaze preslike stranica 9, 17, 50 i 52 iz spomenutoga udžbenika", navode iz Alfe.
 

Pročitajte više