UHLJEBISTAN

Ministarstvo objavilo iznose, firma Beroševog fotografa dobit će 600.000 kuna

Foto: Cijepise/Facebook

MINISTARSTVO zdravstva objavilo je priopćenje o aferi sa stranicom Cijepise te je pobrojalo koliko će koja firma dobiti novca poreznih obveznika.

Podsjetimo, jučer je otkriveno da je web stranicu Cijepise radila tvrtka Cuspis u vlasništvu Vinka Kojundžića, čovjeka koji je radio prvi web HDZ-a, a u fokus javnosti je dospio kad je prošlog lipnja, dok je ministar zdravstva Vili Beroš u predizbornoj kampanji bio u splitskom Crvenom križu, Kojundžić Beroša fotografirao, a potom se skrivao od okupljenih novinara.

> Stranicu Cijepise radila firma Beroševog fotografa. Templejtom koji košta 49 dolara

U Beroševom Ministarstvu sad kažu da je "cilj razriješiti dvojbe" 

U današnjem priopćenju Ministarstva Vilija Beroša navodi se kako je "s ciljem razrješavanja dvojbi o uključenim suradnicima na izradi programskog rješenja za praćenje postupka cijepljenja, nužno dodatno dati pregled nad komponentama sustava".

"Platforma CijepiSe je termin koji se u medijima koristio kao cjelovito programsko rješenje za praćenje postupka cijepljenja. Sukladno tome, sve tri angažirane tvrtke Cuspis, in2 i Ericsson Nikola Tesla uključeni su isporukom pojedinih komponenti u cjelovito programsko rješenje za praćenje postupka cijepljenja", stoji u priopćenju.

"Od samog početka predstavnici niže navedenih tvrtki sudjelovali su u dizajnu kompletnog rješenja s predstavnicima Ministarstva zdravstva, HZZO-om i HZJZ-a. Svaka tvrtka u svojoj domeni pridonosi uspostavi kompletnog rješenja. Važno za naglasiti da su se od početka suradnje do današnjeg dana zahtjevi kontinuirano prilagođavali dinamici dostave cjepiva i različitim organizacijama cijepljenja što je očekivano u kriznim situacijama poput epidemije koronavirusa.  Unatoč dinamici visokog intenziteta, suradnici na projektu zajednički ulažu neizmjerne napore kako bi informatički projekt odgovorio na sve izazove i ispunio svrhu cijele kampanje cijepljenja", navodi se u priopćenju Beroševog Ministarstva.

Firmi Beroševog fotografa 600 tisuća kuna

U nastavku priopćenja Ministarstvo navodi što je na platformi radila koja tvrtka, koliko novca je za to dobila i koliko će tek dobiti.

"Komponente koje isporučuje Cuspis su: 

Smart Call centar i Web servisi - 92.400,00 Kn

Komunikacija s Listom zainteresiranih i Smart Call centrom  – 155.600,00 Kn

Popis zainteresiranih i Web servisi – 156.000,00 Kn

Javni web cijepise.zdravlje.hr i Web servis – 196.000,00 Kn (dizajn weba, izrada javnih stranica, integracija s bazom osiguranika HZZO-a, integracija s eCjepih za preuzimanje statusa cijepljenja građana)

Stavka u iznosu od 196.000 kuna koja se spominje u medijima je do sada jedina realizirana i plaćena, a odnosi se na web stranicu cijepise.zdravlje.hr

Ukupno: 600.000 Kn +PDV

Troškovi uključuju podršku i održavanje do 09.02.2023.

Komponente koje isporučuje In2 su: 

Nadogradnja PZZ aplikacija za naručivanje na cijepljenje protiv COVID-19

Nadogradnja sustava eNaručivanja za naručivanje na cijepljenje protiv COVID-19

Integracija s modulom za naručivanje pacijenta na cijepljenje preko Call centra HZJZ

Integracija s modulom za naručivanje pacijenta na cijepljenje preko platforme eGrađani 

Nadogradnja KZN šifrarnika

Mogućnost naručivanja bez uputnice

Ukupno: 542.100 Kn +PDV

Troškovi uključuju podršku i održavanje do 01.02.2022,

Komponente koje isporučuje Ericsson Nikola Tesla: 

Izrada funkcionalnosti web aplikacije Portal zdravlja za naručivanje na cijepljenje protiv COVID-19, naručivanje kod odobrenog PZZ liječnika i komunikacija s liječnikom  – 525.400,00Kn

Izrada funkcionalnosti mobilne aplikacije Portala zdravlja za naručivanje na cijepljenje protiv COVID-19, naručivanje kod odobrenog PZZ liječnika i komunikacija s liječnikom   – 388.505,00 Kn

Odražavanje Web aplikacije Portala zdravlja – 122.900,00 Kn

Održavanje mobilne aplikacije Portala zdravlja – 307.750.00 Kn

Ukupno: 1.344.555,00 Kn +PDV

Aktivnosti konfiguracije kalendara i edukacija zaposlenih na svim punktovima za masovno cijepljenje još nisu naručene jer ovise o broju aktiviranih punktova – procijenjena vrijednost oko 1.000.000 Kn 

Troškovi uključuju podršku i održavanje do 01.10.2023,

Sveukupna procjena za cijeli projekt: 3.486.655,00 Kn + PDV (871.663,75)= 4.358,318.75", objavilo je Beroševo ministarstvo.

Što je danas rekao Beroš?

Ministar zdravstva Vili Beroš ustvrdio je ranije danas na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite da nije bilo pogodovanja kod izrade platforme CijepiSe te da ništa ne skriva niti taji, a da su svi podaci transparentni i dostupni na internetskoj stranici Ministarstva zdravstva.

Odgovorio je i na pitanje hoće li Ministarstvo dati na uvid sve podatke o fazama projekta Cjepise, koliko je tko točno dobio i koliko je tvrtka Cuspis dobila poslova od Ministarstva.

"Tvrtka je angažirana daleko prije mog dolaska u Ministarstvo kao pomoćnika. Dodatnih posebnih ugovora s Ministarstvom za vrijeme dok sam bio pomoćnik ili ministar nije bilo, osim onog što se realiziralo. Niti za vrijeme mog djelovanja kao pomoćnika ministra niti sada nema nekakvog pogodovanja. Sve će biti dostupno transparentno i jednostavno, čak i ono o budućim planiranim troškovima", rekao je Beroš.

Pročitajte više