Ministarstvo obrane na sastanku CENCOOOP-a

Šesti ministarski sastanak CENCOOPa u Švicarskoj, na kojemu je sudjelovalo izaslanstvo Ministarstva obrane RH, predvođeno ministrom obrane Berislavom Rončevićem, završilo je danas s radom, priopćeno je iz MORHove Službe za odnose s javnošću.

CENCOOP je multinacionalni program aktivnosti, koji okuplja male i srednje države središnje Europe. Cilj mu je razvoj obrambene i sigurnosne suradnje u područjima razmjene informacija i iskustava, potpora mirovnim operacijama, pomoć kroz slanje vojnih eksperata, suradnja vojne policije te operacije potpore u kriznim situacijama.

Zemlje članice CENCOOP-a su Austrija, Mađarska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Švicarska i Hrvatska .

Na sastanku se govorilo o pružanju veće potpore mirovnim operacijama UN-a i OESS-a, poboljšanju zajedničkog djelovanja kroz mirovne operacije te jačanju regionalne suradnje u okviru europske sigurnosne i obrambene politike.

Hrvatski ministar obrane Berislav Rončević u svom je obraćanju izložio postignuća i aktivnosti Republike Hrvatske na planu regionalne obrambene suradnje, te međunarodnih misija u mirovnim operacijama.

Istaknuo je važnost suradnje u okvirima CENCOOP-a čime je unaprijeđena regionalna pozicija Hrvatske.

Ministar je naglasio aktivan doprinos Republike Hrvatske misijama UN-a te je izrazio potporu Republike Hrvatske daljnjem razvojnom procesu mirovne misije ALTHEA u Bosni i Hercegovini.

Od stupanja u punopravno članstvo CENCOOP-a, godine 2002. Republika Hrvatska redovito sudjeluje na svim sastancima, a, kako se navodi u priopćenju MORH-a, u 2005. godini Republika Hrvatska će predsjedati forumom.

(Hina) xsp/pp ysp

Pročitajte više