Ministarstvo optužuje kineske dužnosnike zbog mrlje u rijeci

KINESKO ministarstvo okoliša kritiziralo je u petak lokalne dužnosnike zbog loše obavljenog posla nakon kemijskog onečišćenja rijeke Songhua prije tri tjedna.

Time što su čekali do 17. studenoga, četiri dana nakon eksplozije u Jinlinu, da bi izvijestili o onečišćenju, propuštena je prilika da se pravodobno uspostavi kontrola nad zagađenjem uzrokovanim benzenom i njegovim derivatima, izjavio je listu China Daily zamjenik ministra Wang Yuqing.

Imperativ gospodarskog rasta i nedostatak planova za djelovanje u kriznim situacijama rezultiraju brojnim ekološkim katastrofama, istaknuo je Wang dodavši da je do kraja studenoga zabilježeno 36 takvih incidenata.

Istodobno u petak, skupina Rusa prosvjedovala je pred kineskim konzulatom u gradu Khabarovsku na ruskom Dalekom istoku tražeći dodatne informacije o mrlji koja bi se iz Songue trebala preliti u rijeku Amur na ruskom teritoriju.

Kina se zbog toga ispričala Rusiji i poslala u tu zemlju oko 150 tona aktivnog ugljena kako bi pomogla u saniranju onečišćenja.

Oko 15 prosvjednika iz Domovinske stranke Rodina i nekoliko kozaka u punoj ratnoj opremi nosilo je pred konzulatom transparente i uzvikivalo "Amur nije žuta rijeka".

Pročitajte više