Ministarstvo poljoprivrede: Nismo zataškali slučaj trihineloze

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

NAKON što je na Indexu objavljen članak "Ljudi u Kninu oboljeli od zaraženog mesa. Tolušićevo ministarstvo sve zataškalo", reagirali su iz Ministarstva poljoprivrede tvrdeći da Ministarstvo nije zataškalo slučaj trihineloze, već je provelo apsolutno sve inspekcijske aktivnosti od prijave sumnje da je jedna obitelj oboljela od trihineloze.

Reakciju Ministarstva prenosimo u cijelosti:

"Nakon prijave epidemiološke službe Knin, 24. veljače 2019. zbog sumnje na oboljenje jedne obitelji iz Knina (majke i sina) od trihineloze, veterinarska inspekcija je provela službene kontrole s ciljem utvrđivanja mogućeg izvora zaraze. U tu svrhu povedeno je više službenih nadzora kod različitih subjekta u poslovanju s hranom (klaonicama) pa tako i u mesnici Miletić, te u domaćinstvu oboljelih osoba kao i u domaćinstvu osobe koja je „počastila“ kobasicama oboljele. Nadzori su provedeni s ciljem utvrđivanja podrijetla mesa i proizvoda od mesa, na domaćinstvima i kod subjekata u poslovanju s hranom (mesnica, klaonice i gospodarstvo na kojem je kupljena svinja). Izvršeno je i službeno uzorkovanje više uzoraka mesnih proizvoda zatečenih u domaćinstvima radi analize na trihinelozu.

Nalazi Hrvatskog veterinarskog instituta potvrdili su prisutnost parazita oblića trihinele u pojedinim uzorcima mesnih proizvoda nepoznatog podrijetla u oba domaćinstva. Nadzori u klaonici Miletić, kao i na dvije susjedne klaonice bili su negativni na trihinelu, kao i na gospodarstvu koje drži svinje. Nadzorom je također utvrđeno da ne postoji dokaz (račun) da je obitelj kupila meso ili proizvode u mesnici Miletić. Budući da ne postoji jasna sljedivost podrijetla mesa i mesnih prerađevina jer ne postoji propisana dokumentacija kao dokaz o podrijetlu mesa  tj. proizvoda (račun, oznaka, deklaracija), Veterinarska inspekcija je podnijela dva optužna prijedloga te dvije kaznene prijave radi ugrožavanja zdravlja ljudi, jer nema mjerodavnih dokaza o podrijetlu mesa i proizvoda od mesa. Proizvodi u kojima su pronađeni paraziti oblića trihinele nisu bili u prodaji, pa nije bilo obavijesti o povlačenju proizvoda s tržišta. Radi vještačenja je pozvana policija, a nalaz će zaprimiti Državni inspektorat u okviru kojeg od 1. travnja 2019. godine djeluje veterinarska inspekcija.

Odgovor Ministarstva poljoprivrede Telegramu (29. ožujka) kojega prenosite u Vašem članku, odnosio se na izravno pitanje Drage Hedla je li u Hrvatskoj ove godine zabilježeno postojanje trihineloze u svježem mesu ili mesnim proizvodima u nekoj od klaonica ili mesnica. Zato je i odgovor Ministarstva Telegramu bio negativan, jer u mesnicama i klaonicama nije pronađena trihinela. Trihinela je pronađena u domaćinstvima, a Ministarstvo redovito ističe obvezu pregleda mesa svinja na trihinelu kod klanja za osobnu uporabu u domaćinstvu."

Pročitajte više