Ministarstvo pravosuđa: U zatvoru se posebno pazilo na Kristiana

Foto: Patrik Macek/Pixsell

KRISTIAN Vukasović, 18-godišnji mladić, preminuo je nakon što je tri tjedna proveo u komi u KBC-u Split, kamo je dovezen u nesvijesti iz splitskog zatvora, a Ministarstvo pravosuđa nam je odgovorilo da su djelatnici zatvora posebnu brigu vodili o njemu.

"Ovim putem napominjemo kako su sukladno svim dostupnim podacima s kojima raspolaže Uprava za zatvorski sustav i probaciju Ministarstva pravosuđa prema imenovanom istražnom zatvoreniku, službene osobe Zatvora u Splitu postupale s posebnom pozornošću obzirom da se radilo o mlađem punoljetniku, a nije bilo nikakvog postupanja službenika odjela osiguranja u smisli primjene sredstava prisile prema istražnom zatvoreniku te nisu utvrđene nepravilnosti u postupanju", stoji u odgovoru Ministarstva pravosuđa.

Podsjetimo, Kristian je osuđen na 8 mjeseci kazne zatvora radi podmetanja 4 požara u području Sumpetra u blizini Omiša, a imao je utvrđene mentalne poteškoće.

"Ne možemo odavati podatke"

Budući da nam je splitska općinska državna odvjetnica Biljana Puharić rekla kako je "okrivljenik tijekom boravka u istražnom zatvoru doista u nekoliko navrata prepraćen u zatvorsku bolnicu u Zagrebu, a otuda vraćen u zatvor sukladno mišljenjima stručnih osoba" te dodala kako ne zna zbog čega, isto smo pitali Ministarstvo pravosuđa.

"Sukladno članku 72. Zakona o izvršavanju kazne zatvora propisano je da su podaci o zatvoreniku službena i profesionalna tajna te stoga nismo u mogućnosti podrobno iznositi pojedinačne slučajeve, niti davati podatke o njima", odgovorili su iz Ministarstvu pravosuđa.

Također su naglasili kako oni nemaju ovlasti utjecati na tijek i ishod postupaka koji su u tijeku ni komentirati donesene odluke državnog odvjetništva koje je, kažu "samostalno i neovisno pravosudno tijelo ovlašteno i dužno postupati protiv počinitelja kaznenih djela i drugih kažnjivih djela, poduzimati pravne radnje radi zaštite imovine Republike Hrvatske, te podnositi pravna sredstva za zaštitu Ustava i zakona".

Pročitajte više