ministarstvo pravosuđa: vladi prijedlog izmjena zakona o zabrani promicanja totalitarnih ideologija

Ministarstvo pravosuđa u roku osam dana Vladi treba dostaviti prijedlog izmjena Kaznenog zakona kojim bi se zabranilo promicanje i veličanje totalitarnih ideologija, a kako pritom regulirati razlikovanje između antifašizma i komunizma trebali bi predložiti stručnjaci, istaknuli su danas ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt i ministar kulture Božo Biškupić. L

Vlada je na sinoćnjoj izvanrednoj sjednici zadužila ta dva ministarstva da pripreme prijedlog zakona o spomenicima, te Ministarstvo pravosuđa da u roku osam dana pripremi izmjene Kaznenog zakona.

Tim bi se izmjenama, kako se navodi u Vladinu priopćenju, zabranilo promicanje i veličanje totalitarnih ideologija, pri čemu se između zagrada spominju fašizam, komunizam i druge.

Upravo je spominjanje komunizma u Vladinu priopćenju izazvalo najviše pitanja na koja su novinarima u Banskim dvorima pokušali odgovoriti ministrica Vesna Škare Ožbolt i ministar Biškupić.

Na novinarska pitanja ne stavljaju li se time fašizam i komunizam u isti rang, te kako će biti regulirano razlikovanje između komunizma i antifašizma s obzirom da su oni u Hrvatskoj povijesno povezani, dvoje ministara nije moglo dati točan odgovor.

Pozvat ćemo stručnjake koji se u to razumiju, da predlože rješenja za koja smatraju da će odgovarati, kazao je Biškupić.

To su pitanja samog prijedloga zakona kojega još nemamo, napominje Vesna Škare Ožbolt.

Dodaje, pak, da spomenici nastali nakon drugog svjetskog rata u doba socijalizma neće biti uklanjani, jer se radi o spomenicima antifašizma, a ne komunizma.

(Hina) xbn ymd

Pročitajte više