Ministarstvo pravosuđa:ne može se obustaviti rad na ostavinskim predmetima

ZAMJENIK ministrice pravosuđa Miljenko Kovač izjavio je danas da sudovi ne mogu "samovoljno obustaviti rad" na jednoj vrsti predmeta, kako je to učinjeno s novim ostavinskim predmetima u zagrebačkom Općinskom sudu.

Kovač je rekao da je predsjednik zagrebačkog Općinskog suda Đuro Sessa "postupio nezakonito" ako je odlučio da se novi ostavinski predmeti ne dodjeljuju sucima u rad.

Jutarnji list objavio je danas da od 3. travnja, kada je stupio na snagu, pa do primjene novoga Zakona o nasljeđivanju u listopadu, ostavinski odjel Općinskog suda više ne upisuje predmete i ne zakazuje ročišta.

"Ni jedan sud ne može samovoljno obustaviti rad na jednoj vrsti predmeta", rekao je za Hinu zamjenik ministrice pravosuđa.

Po Kovačevim riječima, do 2. listopada, kada počinje primjena novoga Zakona, primjenjivat će se Zakon o nasljeđivanju iz 1971., uključujući i odredbe po kojima su ostavinske rasprave u nadležnosti suda.

Objasnio je da će za te predmete od listopada biti nadležni javni bilježnici, nakon šestomjesečnog roka za pripremu za preuzimanje ostavinskih predmeta. "Nema nikakva zakonskog uporišta za eventualnu obustavu rada sudova na ostavinskim predmetima."

Izmjenama Zakona o nasljeđivanju i prebacivanjem nadležnosti za ostavinske predmete sa sudova na javne bilježnike htjelo se rasteretiti sudove od nespornih ostavinskih predmeta i omogućiti njihovo brže rješavanje prebacivanjem u nadležnost javnih bilježnika, rekao je Kovač.

Istaknuo je da se ni iz jedne zakonske odredbe ne može isčitati volja zakonodavca da se zaostali ostavinski predmeti na sudovima nastave gomilati idućih šest mjeseci.

Hoće li Ministarstvo nešto učiniti u povodu obustave rada na ostavinskim predmetima odlučit će se naknadno, nakon što se o tome pribavi službena informacija sa zagrebačkog Općinskog suda rekao je Kovač.

Predsjednik zagrebačkog Općinskog suda izjavio je za Jutarnji list da se ostavinski spisi dodjeljuju sucima odmah po njihovu zaprimanju, ali da im se ne moraju odmah dodijeliti u rad. "Novozaprimljeni ostavinski predmeti ne dodjeljuju se sucima u rad jer su već preopterećeni. Na taj način se ubrzava rad na starim predmetima(...)", rekao je Đuro Sessa.

U Općinskom sudu u Zagrebu lani je ostalo neriješeno oko 10 tisuća ostavinskih predmeta, prema podacima toga suda.

(Hina) ggrb vl

Pročitajte više