Do kraja godine stiže novi zakon kojim država želi spriječiti rad na crno

Ilustracija: Shutterstock

PRIJEDLOG zakona o suzbijanju neprijavljenog rada je upućen u javno savjetovanje. Prema njemu će Ministarstvo rada objaviti registar poslodavaca koji imaju radnike na crno, piše HRT.

Poslodavci koji "zapošljavaju" na crno će svakom neprijavljenom radniku morati isplatiti plaću i sva javna davanja za šest mjeseci unatrag od utvrđivanja neprijavljenog rada.

"Omogućili smo u korist radnika ako inspektorat utvrdi postojanje neprijavljenog rada da radnik ima pravo na šest mjeseci neto medijalnih plaća. Šest mjeseci prije datuma utvrđivanja nepravilnosti", pojasnio je za HRT ministar rada i mirovinskog sustava Marin Piletić.

Piletić kaže da će registar poslodavaca koji krše zakon ići u korist radnicima

Piletić kaže da preko javnog registra poslodavaca koji budu kršili zakon radnici moći vidjeti koji su poslodavci provodili rad na crno kao i one kod kojih nije utvrđena takva nepravilnost.

"Crne liste izuzetno su dobra stvar, na njima treba opstajati zapravo radi toga da radnik već u trenutku kad se zapošljava i kad ga netko i pozove može vidjeti o kome se radi, da zapravo i društvo vidi koji su to poslodavci koji su uhvaćeni u takvim društvenim nepodopštinama", misli Krešimir Sever, šef Nezavisnih hrvatskih sindikata.

HUP podržava novi zakon

Iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) kažu da podržavaju novi zakon i sve kazne koje bi dovele do suzbijanja rada na crno.

"Ja mislim da ga treba suzbijati ne samo represivnim mjerama nego treba raditi na svemu onome što dovodi do toga da ljudi pribjegavaju raditi na crno izlažući se riziku i vrlo visokim kaznama koje se predviđaju zakonom, drastično visoke kazne osobito za ponavljače", kaže predsjednik HUP-a Damir Zorić.

Najčešće neprijavljeni radnici su iz graditeljskog i ugostiteljskog sektora, no ima ih i kod dijela obrtnika. "Ponajprije graditeljstvo, ali i onda neke slične djelatnosti gdje je velika brojka ljudi, ali i onda iz toga proizlazi da i kod nekih manjih poslodavaca koji tobože uzmu nekoga da vide kakav je pa će ga onda kasnije prijaviti, pa se to isto tako produži", rekao je Sever za HRT.

Očekuje se da će ovaj zakon stupiti na snagu početkom 2023. godine.

Pročitajte više