Inspekcija dokazala: Porod Vinkovčanke čija je beba rođena mrtva nije proveden sukladno pravilima

Foto: Index

MINISTARSTVO zdravlja utvrdilo je da porod mlade Matee Janković u OB Vinkovci, čije je dijete umrlo, zbog kako sama tvrdi liječničke pogreške, nije vođen sukladno pravilima suvremene porodničke prakse.

Zaključak je to inspekcije Ministarstva zdravlja koje je izvršilo nadzor nad spomenutom bolnicom.

Nadzorom u OB Vinkovci utvrđeno je da porod nije vođen primjereno odnosno da je došlo do propusta jer nije prepoznata tzv. fetalna patnja pa onda ni porod nije obavljen na način kako to traže pravila struke.

Ministarstvo će predmet proslijediti DORH-u zbog mogućih  elemenata  kaznenog  djela te na postupanje Hrvatskoj liječničkoj komori.

Ministarstvo nije kontaktiralo ni Mateu Janković ni bolnicu

U Općoj županijskoj bolnici Vinkovci za Index su rekli da je nadzor u bolnici proveden 22. i 23. veljače, no da službeno od Ministarstva zdravlja nisu zaprimili rezultate nadzora te nam, kako tvrde, ne mogu dati nikakve informacije vezane za ovaj slučaj.

Kontaktirali smo i Mateu Janković koja je za Index rekla kako je rezultate nadzora saznala od strane novinara, a iz Ministarstva zdravlja joj se još uvijek nisu javili, što je sramotno.

Kontaktirali smo i Trpimira Golužu, predsjednika HLK, no nije nam odgovarao na pozive.

Podsjetimo, Matea Janković 31. siječnja je došla u bolnicu oko 5 sati ujutro. Bila je u devetom mjesecu trudnoće. Primio ju je dežurni liječnik koji je nakon završetka smjene otišao kući. Nakon toga je kaže počela njezina noćna mora.

Višesatno mučenje i vrijeđanje rodilje

"Nakon što mi je probijen vodenjak bila sam otvorena 4 prsta. Uglavnom sam se patila na dripu 13 sati uz riječi glupačo, možeš ti prirodno. U 12:30 sam bila otvorena 9 prstiju, a ctg otkucaji su bili uredu.

Međutim moj Ivano se penjao gore i nije se spuštao. U16:00 sati sam potpisala za carski rez, dotični doktor čije ime ne mogu ni reći da mi se ne riga, mi je rekao da mu se ne da zajebavat s tim. Pojačao mi je drip i u 18:00 sati je došao i rekao mi ustani sa stola i evo ti pilates lopta, skači da se dijete spusti.

Skakanje po lopti me iscrpilo i rekla sam mu da mi se vrti i da nemam snage. Sestra me stavila na krevet dok je on u međuvremenu otišao. a kad se vratio i vidio mene na stolu rekao je "koji kurac ste je vratili na stol silazi na loptu". Sestra me spustila i rekla vrti joj se, krvari cijeli dan, a on je rekao kurac joj se vrti ,skakala sam kao idiot i vratili su me na stol u 20:30 sati.

"Nalazi patologa pokazao je da se dijete od patnje ukakalo i nagutalo zelene plodne vode"

Onda počinje moj pakao od života 3 puta skakanje po stomaku da bi moj Ivano izašao van, nije zaplakao jer nije bio živ, a pet minuta prije toga sam čula njegove zadnje otkucaje srca.

Vidjela sam tu njegovu malu glavicu, nogice, ruke moj Ivano 3840 i 54 dugačak. Sletjelo se 10 doktora oko mog sina, a ja sam ležala na stolu u krvi rezana, da bi me šivali nakon sat vremena. Stigli su nalazi patologa koji dokazuju da se dijete od patnje ukakao i nagutalo zelene plodne vode. Moje dijete se patilo, a da je napravljen carski rez kad je i potpisan moj Ivano bi sad ležao kraj mene. Od vinkovačke bolnice ostalo mi je samo hrpa papira i borba protiv njih, a tugu i bol u srcu o tome ne bih jer veće boli ne postoji", kazala je Matea Janković.

Rekla nam je kako je u cijeloj situaciji dr. Kolak bi otresit.

"Kad je vidio da moj sin nije živ nije rekao ni žao mi je. Babice i pedijatrica su me držale za ruke i plakale zajedno sa mnom, a on je bio mrtav hladan. Zgrožena sam cijelim pristupom, kad je došao Kolak krenula je moja priča strave i užasa",  kazala nam je žena koja je doživjela najveću moguću bol.

Na otpusnici iz bolnice koju nam je poslala piše kako je rodila živo muško dijete, iako na nalazu pedijatrice piše da je dijete rođeno bez srčane akcije i da je oživljavanje završilo bezuspješno te da su morali konstatirati smrt bebe.

Pročitajte više