Ministarstvo zaštite okoliša ne zanima vidjelica i betoniranje plaže na Hvaru

Foto: Duško Jaramaz,Ivo Čagalj, Toni Katić/Pixsell, Index

U VEZI s "ukazanjem" devastirane obale u uvali Blace, u Općini Sućuraj na otoku Hvaru, na parceli koja po zemljišniku pripada međugorskoj vidjelici Mirjani Dragičević-Soldo i njenom suprugu Marku Soldi, Ministarstvo Tomislava Ćorića, koje u svom nazivu ima zaštitu okoliša, ne misli napraviti apsolutno ništa.

>> Međugorska vidjelica na Hvaru ima vilu. Zabetonirala je plažu na koju nema pravo

> Slike uništenja i betonizacije s Hvara, ali i iz drugih mjesta koja se nalaze na našoj obali šaljite nam na mail debetonizacija@index.me

Tako su nas iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike odmah jutros podsjetili kako se promijenio zakon pa se o devastaciji okoliša, u ovom slučaju morske obale, više i ne brinu. 

Ni osudili, nego samo prebacili odgovornost

"Stupanjem na snagu Zakona o Državnom inspektoratu („Narodne novine“ br. 115/18.), s danom 1. travnja 2019. godine, poslovi inspekcijskog nadzora u području zaštite okoliša, zaštite zraka, održivog gospodarenja otpadom, zaštite od svjetlosnog onečišćenja, upravljanja vodama, zaštite prirode, prekograničnog prometa i trgovine divljim vrstama, elektroenergetike, toplinarstva te istraživanja i eksploatacije ugljikovodika i geotermalnih voda za energetske svrhe, plinskog i naftnog sektora, prešli su u djelokrug Državnog inspektorata", stoji u službenom odgovoru Ministarstva zaštite okoliša ministra Čorića iz čega je razvidno da se ovim slučajem neće baviti. 

Ljubazno su nam proslijedili službeni mail Državnog inspektorata kojem smo ipak još jutros uputili upite. Ostaje primijetiti kako, bez obzira na prebacivanje odgovornosti, Ministarstvo okoliša ni jednom riječju nije ni osudilo očiglednu devastaciju obale. 

Nakon prijave prijetnje

Podsjetimo, međugorska vidjelica Mirjana Dragičević-Soldo pred svojom je vilom u uvali Blace, u Općini Sućuraj na otoku Hvaru, dala nasuti beton preko tisućljetnih stijena, a onda je taj nered obložila kamenim pločicama kakvima po njezinim Bijakovićima u BiH susjedi rade suhozide. Kako je prva objavila Slobodna Dalmacija, na betonirani i popločeni dio obale postavljene su i ležaljke pa se radi i o uzurpaciji pomorskog dobra jer je utvrđeno kako na tom dijelu nema ni koncesijskog odobrenja. 

Do sada nije reagirala ni jedna nadležna služba, a susjedi koji su prijavili devastaciju primili su prijetnje.  

Pročitajte više