Ministarstvo zdravstva donijelo novi Pravilnik o radu hitne pomoći

MINISTARSTVO zdravstva donijelo je novi Pravilnik o uvjetima, organizaciji i načinu rada izvanbolničke hitne medicinske pomoći, priopćeno je danas iz Ministarstva.

Prema novom pravilniku, za područja županija osnivaju se županijske službe za hitnu medicinsku pomoć u okviru samostalnih ustanova za hitnu medicinsku pomoć ili jedinica hitne medicinske pomoći u domovima zdravlja.

Pravilnik predviđa da županija, ovisno o svojim posebnostima, sama odredi mjesta i oblike provedbe izvanbolničke hitne medicinske pomoći te broj, raspored i vrstu timova.

Na prijedlog nadležne komore, a uz pribavljeno mišljenje Stručnog savjeta za hitnu medicinsku pomoć Ministarstva zdravstva, ministar zdravstva donosi protokol o zadaćama izvanbolničke hitne medicinske pomoći koju pružaju timovi hitne medicinske pomoći, hitnog prijevoza i pripravnosti te prijavno-dojavna jedinica koja se organizira na županijskoj razini.

Novi pravilnik uvodi obaveznu edukaciju i jedinstveni program naobrazbe svih zaposlenih na poslovima pružanja hitne medicinske pomoći, a utvrđuju se i tehnički standardi cestovnih vozila za prijevoz, te standardi medicinsko-tehničke opreme i medicinske dokumentacije.

Pročitajte više