Federacija BiH kritizira ukidanje mjera samoizolacije

Foto: Ivica galović/Pixell

VLASTI u Bosni i Hercegovini na kaotičan način donose odluke o tome kako kontrolirati epidemiju prouzročenu koronavirusom pa je i dalje realan rizik od širenja zaraze u toj zemlji, upozorio je danas dužnosnik Ministarstva zdravstva Federacije BiH.

Pomoćnik ministra zdravstva Federacije BiH: U BiH isuviše rano ukinute mjere obvezne samoizolacije

Pomoćnik ministra zdravstva ovog entiteta Goran Čerkez kazao je na konferenciji za medije u Sarajevu kako su u BiH isuviše rano ukinute mjere obvezne samoizolacije za osobe koje dolaze iz inozemstva, što može ugroziti sve do sada postignute rezultate.

"Trebalo je sačekati kraj mjeseca imajući u vidu da predlažemo ukidanje mjera svakih 15 dana", kazao je Čerkez ističući da je ukidanje samoizolacije, kako je to u četvrtak odlučio krizni stožer Federacije BiH, praktično iznuđeno nakon što su to jednostrano odlučili u Republici Srpskoj. Raniji plan je bio da se to učini koordinirano od 1. lipnja.

Odmah nakon ukidanja samoizolacije u oba entiteta povećan je promet na graničnim prijelazima BiH

Odmah nakon ukidanja samoizolacije u oba entiteta povećan je promet na graničnim prijelazima BiH, a posebice je velika navala onih koji dolaze u zemlju iz inozemstva kako bi tamo proslavili predstojeći Bajram u obiteljskom krugu.

Čerkez je kazao kako razumije potrebu obitelji da se nakon toliko vremena okupe, ali je istaknuo da to sada znači i znatno veći rizik od širenja zaraze pa je nemoguće predvidjeti kako će se stanje razvijati.

U Federaciji već tri tjedna bilježe jednoznamenkasti broj novozaraženih, dok je ta brojka u RS-u redovito dvoznamenkasta

I ranije su vlasti dva entiteta u BiH donosile samostalne odluke vezane za epidemiološku situaciju, često bez ikakvih konzultacija.

Republika Srpska je pritom gotovo u cijelosti kopirala mjere koje je uvodila Srbija posežući za drastičnim restrikcijama kretanja, dok u Federaciji takvih rigoroznih mjera nije bilo.

Unatoč tome u Federaciji već tri tjedna bilježe jednoznamenkasti broj novozaraženih, dok je ta brojka u RS-u redovito dvoznamenkasta, no tamo su ipak odlučili prvi ukinuti obvezu samoizolacije, a u četvrtak je entitetski parlament ukinuo i izvanredno stanje koje je bilo na snazi od 28. ožujka.

U posljednja 24 sata u Federaciji BiH zabilježili su samo dva nova slučaja zaraze koronavirusom, a u RS-u ih je bilo 14. Ukupni broj slučajeva zaraze u cijeloj BiH do petka je bio 2372, uz 136 smrtnih slučajeva povezanih s epidemijom.

 

Pročitajte više